Tarta z jabłkami i orzechową kruszonką

Zimno.

Na zewnątrz i w myślach.

Jesiennie.

Na drzewach i w duszy.

A jesień tak pięknie pachnie jabłkami, cynamonem i orzechami, stąd ta tarta: kruchy, maślany spód wypełniony dużą ilością prażonych jabłek, z wierzchu obsypanych chrupiącą kruszonką.

Prosto. Szybko. Klasycznie. Przepysznie.

Można ją jeść na zimno, ale i zaraz po wyciągnięciu z piekarnika; na przykład z dodatkiem lodów waniliowych i bitej śmietany 😉

Przepis na tartę z jabłkami i orzechową kruszonką (forma na tartę o średnicy 24 cm) (Sklejka przepisów z Moich Wypieków)

Składniki:

Kruche ciasto:

  • 200 g mąki pszennej (tortowej)
  • 120 g zimnego i pokrojonego w kostkę masła
  • 60 g cukru pudru
  • 2 – 3 łyżki zimnej wody
  • szczypta soli

Orzechowa kruszonka:

  • 75 g mąki pszennej (tortowej)
  • 75 g drobno posiekanych orzechów włoskich 
  • 0,5 szklanki brązowego cukru
  • 60 g roztopionego masła
  • szczypta soli

Dodatkowo:

  • 2,5-3 szklanki prażonych jabłek z cynamonem
  • 1 łyżka bułki tartej

Sposób przygotowania:

Składniki na kruche ciasto zagnieść, z ciasta uformować kulę, owinąć folią spożywczą i  schłodzić w lodówce przez 30 minut.

Schłodzonym ciastem wyłożyć formę na tartę, lekko oprószyć mąką, przykryć papierem do pieczenia, dla obciążenia wysypać kulki ceramiczne/fasolę/ryż i wstawić do piekarnika nagrzanego do 200°C najpierw na 15 minut, potem zdjąć papier, oprószyć lekko podpieczony spód 1 łyżką bułki tartej, wyłożyć prażone jabłka, z wierzchu obsypać orzechową kruszonką (wymieszać wszystkie składniki), obniżyć temperaturę do 180°C i piec około 30-35 minut.

Wyjąć. Wystudzić (albo jeść jeszcze ciepłą z gałką lodów waniliowych i bitą śmietaną 😉 ).

Ten wpis został opublikowany w kategorii Jabłeczniki, szarlotki, z jabłkami, Przepisy, Przepisy, Tarty i oznaczony tagami , , , , , , . Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *