Zimno.
Na zewnątrz i w myślach.
Jesiennie.
Na drzewach i w duszy.
A jesień tak pięknie pachnie jabłkami, cynamonem i orzechami, stąd ta tarta: kruchy, maślany spód wypełniony dużą ilością prażonych jabłek, z wierzchu obsypanych chrupiącą kruszonką.
Prosto. Szybko. Klasycznie. Przepysznie.
Można ją jeść na zimno, ale i zaraz po wyciągnięciu z piekarnika; na przykład z dodatkiem lodów waniliowych i bitej śmietany 😉
Przepis na tartę z jabłkami i orzechową kruszonką (forma na tartę o średnicy 24 cm) (Sklejka przepisów z Moich Wypieków)
Składniki:
Kruche ciasto:
- 200 g mąki pszennej (tortowej)
- 120 g zimnego i pokrojonego w kostkę masła
- 60 g cukru pudru
- 2 – 3 łyżki zimnej wody
- szczypta soli
Orzechowa kruszonka:
- 75 g mąki pszennej (tortowej)
- 75 g drobno posiekanych orzechów włoskich
- 0,5 szklanki brązowego cukru
- 60 g roztopionego masła
- szczypta soli
Dodatkowo:
- 2,5-3 szklanki prażonych jabłek z cynamonem
- 1 łyżka bułki tartej
Sposób przygotowania:
Składniki na kruche ciasto zagnieść, z ciasta uformować kulę, owinąć folią spożywczą i schłodzić w lodówce przez 30 minut.
Schłodzonym ciastem wyłożyć formę na tartę, lekko oprószyć mąką, przykryć papierem do pieczenia, dla obciążenia wysypać kulki ceramiczne/fasolę/ryż i wstawić do piekarnika nagrzanego do 200°C najpierw na 15 minut, potem zdjąć papier, oprószyć lekko podpieczony spód 1 łyżką bułki tartej, wyłożyć prażone jabłka, z wierzchu obsypać orzechową kruszonką (wymieszać wszystkie składniki), obniżyć temperaturę do 180°C i piec około 30-35 minut.
Wyjąć. Wystudzić (albo jeść jeszcze ciepłą z gałką lodów waniliowych i bitą śmietaną 😉 ).