Ciasto marchewkowe z powidłami śliwkowymi, kremem śmietankowo-kawowym, pekanami i czekoladą

Zbliża się jesień, a ta nieodmiennie kojarzy mi się z ciastem marchewkowym: ciężkim, wilgotnym, sycącym, aromatycznym i pełnym bakalii – w tym okresie staram się upiec chociaż jedno takie ciasto, które jest naprawdę proste, ponieważ wystarczy tylko ręcznie wymieszać wszystkie składniki i przelać je do foremki (ja przeważnie wybieram tortownicę, bo wygląda wtedy bardziej elegancko 😉 ).

Na ciasta marchewkowe jest wiele przepisów, bo na przykład w zeszłym roku upiekłam torcik marchewkowo-brzoskwiniowy z powidłami daktylowymi, kremem kokosowym i orzechami laskowymi, który w efekcie okazał się przepyszny, ale ten, który podam dzisiaj jest absolutnie niezawodny (stworzony metodą prób i błędów), ponieważ zawsze się udaje i zawsze smakuje; mam tutaj na myśli przepis na samo ciasto, bo dodatki są już wyłącznie kwestią fantazji – u mnie tym razem są to powidła śliwkowe, aksamitny krem śmietankowo-kawowy, kawałki białej oraz gorzkiej czekolady i chrupiące, trochę maślane orzechy pekan.

Polecam!

Przepis na ciasto marchewkowe z powidłami śliwkowymi, kremem śmietankowo-kawowym, pekanami i czekoladą (tortownica o średnicy 24 cm)

Składniki:

Ciasto:

  • 2 i 1/3 szklanki mąki pszennej (tortowej)
  • 2, 5 szklanki startej na drobnych oczkach marchewki
  • 2 jajka
  • 3/4 szklanki płynnego miodu
  • 3/4 szklanki jogurtu naturalnego
  • 0,5 szklanki oleju słonecznikowego
  • 1 garść rodzynków (uprzednio zamoczonych w likierze orzechowym)
  • 2 garści posiekanych orzechów laskowych/włoskich/nerkowców/migdałów
  • 2 łyżki likieru orzechowego
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 2 łyżeczki przyprawy do piernika
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1, 5 łyżeczki proszku do pieczenia

Krem śmietankowo-kawowy:

  • 250 g serka mascarpone
  • 400 ml śmietany 30%
  • 2 łyżki kwaśnej śmietany 18%
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 2-3 łyżki mielonej kawy

Dodatkowo:

  • 3-4 łyżki powideł śliwkowych
  • 8 kostek białej czekolady
  • 8 kostek gorzkiej czekolady
  • orzechy pekan

Sposób przygotowania:

Wszystkie składniki połączyć – wymieszać przy użyciu miksera lub drewnianej kuli do ucierania ciast. Powstałą masę przelać do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia.

Piec 50-60 minut, w temperaturze 180 °C.

* może to trwać 10 minut dłużej, nawet więcej (trzeba sprawdzać patyczkiem), ale należy mieć na względzie, że akurat to ciasto jest wilgotne.

* jeśli wierzch zacznie się przypalać, to trzeba go przykryć papierem do pieczenia.

Wyjąć. Wystudzić.

Wykonanie:

Ciasto przekroić na pół. Pierwszy blat posmarować powidłami śliwkowymi, wyłożyć połowę kawowego kremu, obsypać posiekaną białą i gorzką czekoladą, przykryć drugą częścią ciasta, posmarować resztą kremu i ozdobić orzechami pekan – schłodzić.

Przechowywać w lodówce.

Ten wpis został opublikowany w kategorii Przepisy, Przepisy. Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *