Zbliża się jesień, a ta nieodmiennie kojarzy mi się z ciastem marchewkowym: ciężkim, wilgotnym, sycącym, aromatycznym i pełnym bakalii – w tym okresie staram się upiec chociaż jedno takie ciasto, które jest naprawdę proste, ponieważ wystarczy tylko ręcznie wymieszać wszystkie składniki i przelać je do foremki (ja przeważnie wybieram tortownicę, bo wygląda wtedy bardziej elegancko 😉 ).
Na ciasta marchewkowe jest wiele przepisów, bo na przykład w zeszłym roku upiekłam torcik marchewkowo-brzoskwiniowy z powidłami daktylowymi, kremem kokosowym i orzechami laskowymi, który w efekcie okazał się przepyszny, ale ten, który podam dzisiaj jest absolutnie niezawodny (stworzony metodą prób i błędów), ponieważ zawsze się udaje i zawsze smakuje; mam tutaj na myśli przepis na samo ciasto, bo dodatki są już wyłącznie kwestią fantazji – u mnie tym razem są to powidła śliwkowe, aksamitny krem śmietankowo-kawowy, kawałki białej oraz gorzkiej czekolady i chrupiące, trochę maślane orzechy pekan.
Polecam!
Przepis na ciasto marchewkowe z powidłami śliwkowymi, kremem śmietankowo-kawowym, pekanami i czekoladą (tortownica o średnicy 24 cm)
Składniki:
Ciasto:
- 2 i 1/3 szklanki mąki pszennej (tortowej)
- 2, 5 szklanki startej na drobnych oczkach marchewki
- 2 jajka
- 3/4 szklanki płynnego miodu
- 3/4 szklanki jogurtu naturalnego
- 0,5 szklanki oleju słonecznikowego
- 1 garść rodzynków (uprzednio zamoczonych w likierze orzechowym)
- 2 garści posiekanych orzechów laskowych/włoskich/nerkowców/migdałów
- 2 łyżki likieru orzechowego
- 1 łyżeczka cynamonu
- 2 łyżeczki przyprawy do piernika
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 1, 5 łyżeczki proszku do pieczenia
Krem śmietankowo-kawowy:
- 250 g serka mascarpone
- 400 ml śmietany 30%
- 2 łyżki kwaśnej śmietany 18%
- 2 łyżki cukru pudru
- 2-3 łyżki mielonej kawy
Dodatkowo:
- 3-4 łyżki powideł śliwkowych
- 8 kostek białej czekolady
- 8 kostek gorzkiej czekolady
- orzechy pekan
Sposób przygotowania:
Wszystkie składniki połączyć – wymieszać przy użyciu miksera lub drewnianej kuli do ucierania ciast. Powstałą masę przelać do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia.
Piec 50-60 minut, w temperaturze 180 °C.
* może to trwać 10 minut dłużej, nawet więcej (trzeba sprawdzać patyczkiem), ale należy mieć na względzie, że akurat to ciasto jest wilgotne.
* jeśli wierzch zacznie się przypalać, to trzeba go przykryć papierem do pieczenia.
Wyjąć. Wystudzić.
Wykonanie:
Ciasto przekroić na pół. Pierwszy blat posmarować powidłami śliwkowymi, wyłożyć połowę kawowego kremu, obsypać posiekaną białą i gorzką czekoladą, przykryć drugą częścią ciasta, posmarować resztą kremu i ozdobić orzechami pekan – schłodzić.
Przechowywać w lodówce.