Sernik „Prince Polo”

Dzisiaj coś dla miłośników „Prince Polo”, czyli przepyszny, dwukolorowy sernik inspirowany tym wafelkiem 😉

Kruchy, maślany spód, gęsta, dość ciężka, ale jednocześnie kremowa masa serowa w dwóch smakach (jasna jest tradycyjna sernikowa, a ciemna z dodatkiem kakao i posiekanych „Prince Polo” – ja tym razem użyłam mlecznych i kokosowych, a masę, by uniknąć zmieszania, piekłam dwufazowo: najpierw podpiekłam jasną, a dopiero potem wylałam na nią ciemną), błyszcząca polewa czekoladowa i oczywiście fura posiekanych wafelków.

Duży sernik. Duży kawałek. Dużo przyjemności, a tak naprawdę niezbyt dużo pracy 😉

Zachęcam również do skosztowania bardzo delikatnego tortu „Prince Polo”.

Przepis na sernik „Prince Polo” (tortownica o średnicy 27 cm) (Przepis na spód pochodzi z bloga:https://smacznapyza.blogspot.com/, a na masę serową z: http://cukierenkaklementynki.blogspot.com/)

Składniki:

Spód:

  • 180 g mąki krupczatki
  • 60 g mąki pszennej (tortowej)
  • 12 g cukru pudru
  • 150 g masła
  • 3 żółtka
  • 9 g proszku do pieczenia
  • szczypta soli

Masa serowa:

  • 1 kg twarogu półtłustego (zmielonego przynajmniej dwukrotnie)
  • 7 jajek (białka i żółtka osobno)
  • 1 szklanka cukru
  • 1 opakowanie budyniu waniliowego (60 g)
  • 125 ml oleju
  • 2 łyżki gorzkiego kakao
  • szczypta soli
  • 2 wafle „Prince Polo XXL”

Dodatkowo:

  • polewa czekoladowa: 25 ml śmietany 30% + 50 g gorzkiej czekolady
  • 4 wafle „Prince Polo XXL”

Sposób przygotowania:

Zagnieść składniki na spód – schłodzić przez 1h w lodówce, po czym wcisnąć w spód wcześniej wyłożonej papierem do pieczenia blaszki.

Podpiec około 15 minut, w temperaturze 180°C (musi się zarumienić).

W tym czasie przygotować masę serową: żółtka utrzeć z cukrem na jasnożółtą masę, następnie dodać ser, olej oraz proszek budyniowy – zmiksować. Do masy delikatnie wmieszać ubite ze szczyptą soli na sztywną pianę białka i podzielić ją na pół; do jednej części dodać gorzkie kakao i posiekane wafle – wymieszać.

Na podpieczony spód najpierw wylać jasną masę serową i podpiec ją przez 15 minut w temperaturze 180°C, a potem wyłożyć na nią ciemną masę z wafelkami i piec jeszcze około 1 h.

Wyjąć. Wystudzić. Z wierzchu oblać polewą czekoladową (podgrzać śmietanę, zestawić z palnika, wrzucić połamaną na kostki czekoladę, chwilę odczekać i wymieszać na gładki sos)  i ozdobić pokrojonymi w kostkę wafelkami.

Przechowywać w lodówce.

Ten wpis został opublikowany w kategorii Batonikowo - pralinowe wypieki, Przepisy, Przepisy, Serniki. Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *