Dzisiaj coś dla miłośników „Prince Polo”, czyli przepyszny, dwukolorowy sernik inspirowany tym wafelkiem 😉
Kruchy, maślany spód, gęsta, dość ciężka, ale jednocześnie kremowa masa serowa w dwóch smakach (jasna jest tradycyjna sernikowa, a ciemna z dodatkiem kakao i posiekanych „Prince Polo” – ja tym razem użyłam mlecznych i kokosowych, a masę, by uniknąć zmieszania, piekłam dwufazowo: najpierw podpiekłam jasną, a dopiero potem wylałam na nią ciemną), błyszcząca polewa czekoladowa i oczywiście fura posiekanych wafelków.
Duży sernik. Duży kawałek. Dużo przyjemności, a tak naprawdę niezbyt dużo pracy 😉
Zachęcam również do skosztowania bardzo delikatnego tortu „Prince Polo”.
Przepis na sernik „Prince Polo” (tortownica o średnicy 27 cm) (Przepis na spód pochodzi z bloga:https://smacznapyza.blogspot.com/, a na masę serową z: http://cukierenkaklementynki.blogspot.com/)
Składniki:
Spód:
- 180 g mąki krupczatki
- 60 g mąki pszennej (tortowej)
- 12 g cukru pudru
- 150 g masła
- 3 żółtka
- 9 g proszku do pieczenia
- szczypta soli
Masa serowa:
- 1 kg twarogu półtłustego (zmielonego przynajmniej dwukrotnie)
- 7 jajek (białka i żółtka osobno)
- 1 szklanka cukru
- 1 opakowanie budyniu waniliowego (60 g)
- 125 ml oleju
- 2 łyżki gorzkiego kakao
- szczypta soli
- 2 wafle „Prince Polo XXL”
Dodatkowo:
- polewa czekoladowa: 25 ml śmietany 30% + 50 g gorzkiej czekolady
- 4 wafle „Prince Polo XXL”
Sposób przygotowania:
Zagnieść składniki na spód – schłodzić przez 1h w lodówce, po czym wcisnąć w spód wcześniej wyłożonej papierem do pieczenia blaszki.
Podpiec około 15 minut, w temperaturze 180°C (musi się zarumienić).
W tym czasie przygotować masę serową: żółtka utrzeć z cukrem na jasnożółtą masę, następnie dodać ser, olej oraz proszek budyniowy – zmiksować. Do masy delikatnie wmieszać ubite ze szczyptą soli na sztywną pianę białka i podzielić ją na pół; do jednej części dodać gorzkie kakao i posiekane wafle – wymieszać.
Na podpieczony spód najpierw wylać jasną masę serową i podpiec ją przez 15 minut w temperaturze 180°C, a potem wyłożyć na nią ciemną masę z wafelkami i piec jeszcze około 1 h.
Wyjąć. Wystudzić. Z wierzchu oblać polewą czekoladową (podgrzać śmietanę, zestawić z palnika, wrzucić połamaną na kostki czekoladę, chwilę odczekać i wymieszać na gładki sos) i ozdobić pokrojonymi w kostkę wafelkami.
Przechowywać w lodówce.