Dynia po raz drugi w tym sezonie – tym razem jako jaskrawopomarańczowy dodatek do kruchego ciasta wypełnionego ogromem soczystych i kwaskowatych śliwek 😉
Mało składników, niedużo pracy i masa przyjemności, bo smakuje naprawdę wspaniale.
Przepis na kruche ciasto dyniowe ze śliwkami (blaszka o wymiarach 24x24cm) (Przepis na ciasto pochodzi z bloga: http://smakolykibereniki.blogspot.com/; dodałam powidła)
Składniki:
Kruche ciasto dyniowe:
- 380 g mąki pszennej (tortowej)
- 150 g masła
- 150 g gęstego puree z dyni
- 150 g cukru pudru
- 1 jajko
- 1 łyżeczka aromatu waniliowego
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
Dodatkowo:
- 4 łyżki gęstych powideł śliwkowych
- 500 g śliwek
Sposób przygotowania:
Składniki na ciasto wrzucić do miski i zagnieść (będzie luźne i kleiste, ale takie ma być – nie należy dodawać więcej mąki).
Powstałe ciasto podzielić w proporcjach 2/3 i 1/3: większą częścią wyłożyć dno blaszki i wstawić do lodówki na 1h, z kolei mniejszą umieścić w zamrażarce.
Schłodzone w blaszce ciasto ponakłuwać widelcem i wstawić do nagrzanego piekarnika.
Podpiec przez około 15-20 minut, w temperaturze 180 °C (do lekkiego zarumienienia).
Wyjąć, posmarować powidłami, powciskać śliwki rozcięciami do góry i obsypać skruszonym w dłoni lub startym na tarce zmrożonym ciastem.
Wstawić ponownie do piekarnika nagrzanego do 180 °C na około 40 minut.
Wyjąć. Wystudzić.