Kruche ciasto dyniowe ze śliwkami

Dynia po raz drugi w tym sezonie – tym razem jako jaskrawopomarańczowy dodatek do kruchego ciasta wypełnionego ogromem soczystych i kwaskowatych śliwek 😉

Mało składników, niedużo pracy i masa przyjemności, bo smakuje naprawdę wspaniale.

Przepis na kruche ciasto dyniowe ze śliwkami (blaszka o wymiarach 24x24cm) (Przepis na ciasto pochodzi z bloga: http://smakolykibereniki.blogspot.com/; dodałam powidła)

Składniki:

Kruche ciasto dyniowe:

  • 380 g mąki pszennej (tortowej)
  • 150 g masła
  • 150 g gęstego puree z dyni
  • 150 g cukru pudru
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka aromatu waniliowego
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej

Dodatkowo:

  • 4 łyżki gęstych powideł śliwkowych
  • 500 g śliwek

Sposób przygotowania:

Składniki na ciasto wrzucić do miski i zagnieść (będzie luźne i kleiste, ale takie ma być – nie należy dodawać więcej mąki).

Powstałe ciasto podzielić w proporcjach 2/3 i 1/3: większą częścią wyłożyć dno blaszki i wstawić do lodówki na 1h, z kolei mniejszą umieścić w zamrażarce.

Schłodzone w blaszce ciasto ponakłuwać widelcem i wstawić do nagrzanego piekarnika.

Podpiec przez około 15-20 minut, w temperaturze 180 °C (do lekkiego zarumienienia).

Wyjąć, posmarować powidłami, powciskać śliwki rozcięciami do góry i obsypać skruszonym w dłoni lub startym na tarce zmrożonym ciastem.

Wstawić ponownie do piekarnika nagrzanego do 180 °C na około 40 minut.

Wyjąć. Wystudzić.

Ten wpis został opublikowany w kategorii Owocowe, Przepisy, Przepisy. Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *