Ja pozostaję jeszcze w klimacie Halloween, zatem podaję przepis na babeczki pająki, które w przeciwieństwie do tych prawdziwych wydały mi się po prostu urocze (ten sposób, w jaki oplatają odnóżami krem, i to spojrzenie)♥
To puszyste, maślane, cytrynowe ciasto wypełnione konfiturą brzoskwiniową, którą przykrywa słodki krem na bazie serka mascarpone, gdzie właśnie spoczywa Król Imprezy wykonany zaledwie z ciastek „Oreo” oraz masy cukrowej (a jaki fajny!).
To niezbyt skomplikowany, a na pewno cieszący oczy i podniebienie wypiek 😉
Przepis na babeczki pająki (12 sztuk) (Ciasto na babeczki pochodzi z Moich Wypieków)
Składniki:
Ciasto cytrynowe:
- 1,5 szklanki mąki pszennej (tortowej)
- 115 g miękkiego masła
- 3/4 szklanki cukru
- 2 duże jajka
- 0,5 szklanki kefiru, maślanki lub kwaśnej śmietany 12%
- skórka otarta z 2 cytryn
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
Krem kajmakowy:
- 375 g serka mascarpone
- 400 g kajmaku
Dodatkowo:
- 12 ciastek „Oreo”
- 1 słoik konfitury brzoskwiniowej
- biała i czarna masa cukrowa (na oczy i odnóża)
Sposób przygotowania:
Masło utrzeć z cukrem na puch, po czym, cały czas miksując, dodać jajka, następnie skórkę i sok z cytryny – wymieszać.
Do utartej na gładko masy dodawać na zmianę mąkę przesianą z proszkiem i śmietanę, mieszając szpatułką, tylko do połączenia się składników.
Ciastem cytrynowym wypełnić foremki do muffinów do 3/4 wysokości.
Piec około 20-25 minut, w temperaturze 180°C.
Wyjąć. Wystudzić.
Chłodne babeczki wydrążyć od góry i wypełnić konfiturą brzoskwiniową, na nią wycisnąć z worka cukierniczego krem kajmakowy, na którym należy umieścić ciastko „Oreo”. Na wierzch ciastka przykleić uformowane z masy cukrowej oczy, a po bokach (po 3 z każdej strony) odnóża (z czarnej masy cukrowej).
Przechowywać w lodówce.