Babeczki pająki

Ja pozostaję jeszcze w klimacie Halloween, zatem podaję przepis na babeczki pająki, które w przeciwieństwie do tych prawdziwych wydały mi się po prostu urocze (ten sposób, w jaki oplatają odnóżami krem, i to spojrzenie)♥

To puszyste, maślane, cytrynowe ciasto wypełnione konfiturą brzoskwiniową, którą przykrywa słodki krem na bazie serka mascarpone, gdzie właśnie spoczywa Król Imprezy wykonany zaledwie z ciastek „Oreo” oraz masy cukrowej (a jaki fajny!).

To niezbyt skomplikowany, a na pewno cieszący oczy i podniebienie wypiek 😉

 

Przepis na babeczki pająki (12 sztuk) (Ciasto na babeczki pochodzi z Moich Wypieków)

Składniki:

Ciasto cytrynowe:

  • 1,5 szklanki mąki pszennej (tortowej)
  • 115 g miękkiego masła
  • 3/4 szklanki cukru 
  • 2 duże jajka
  • 0,5 szklanki kefiru, maślanki lub kwaśnej śmietany 12%
  • skórka otarta z 2 cytryn
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia

Krem kajmakowy:

  • 375 g serka mascarpone
  • 400 g kajmaku

Dodatkowo:

  • 12 ciastek „Oreo”
  • 1 słoik konfitury brzoskwiniowej
  • biała i czarna masa cukrowa (na oczy i odnóża)

Sposób przygotowania:

Masło utrzeć z cukrem na puch, po czym, cały czas miksując, dodać jajka, następnie skórkę i sok z cytryny – wymieszać.

Do utartej na gładko masy dodawać na zmianę mąkę przesianą z proszkiem i śmietanę, mieszając szpatułką, tylko do połączenia się składników.

Ciastem cytrynowym wypełnić foremki do muffinów do 3/4 wysokości.

Piec około 20-25 minut, w temperaturze 180°C.

Wyjąć. Wystudzić.

Chłodne babeczki wydrążyć od góry i wypełnić konfiturą brzoskwiniową, na nią wycisnąć z worka cukierniczego krem kajmakowy, na którym należy umieścić ciastko „Oreo”. Na wierzch ciastka przykleić uformowane z masy cukrowej oczy, a po bokach (po 3 z każdej strony) odnóża (z czarnej masy cukrowej).

Przechowywać w lodówce.

Ten wpis został opublikowany w kategorii Babeczki, muffiny, tartaletki, Przepisy, Przepisy. Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *