Dzisiaj kolejny przepis z kategorii niby-upiornych wypieków, z którymi trochę się spóźniłam, ale to nic, bo raz, że upiorne można wypiekać przez cały rok (no bo kto zabroni?), a dwa, że ciasteczka z tego przepisu zawsze wychodzą idealnie kruche i maślane, toteż można im nadawać dowolne kształty.
Ja akurat przełożyłam je kajmakiem, oblałam czekoladą i kolorowymi lukrami, ale można je nadziać czymkolwiek (kremem czekoladowym, marmoladą, powidłami, masą kokosową/karpatkową/budyniową/makową/jabłkową, itd.), a z wierzchu udekorować różnymi cudeńkami typu posypki, wiórki kokosowe, owoce kandyzowane, orzechy, gruby cukier – co tylko podpowiada wyobraźnia!
Bardzo polecam, bo z ciastem pracuje się wspaniale: jest plastyczne, gładkie, nie klei się, nie jest też za suche, więc szybciutko się je rozwałkowuje, wycina, kilka minut piecze i można chrupać do jakiejś owocowej herbaty 😉
Przepis na kruche ciasteczka halloweenowe z kajmakiem (mi wyszło 40 już posklejanych ciastek) (Przepis na kruche ciasto pochodzi z bloga http://ania-gotuje.blog.pl/)
Składniki:
Ciasto:
- 500 g mąki pszennej (tortowej)
- 200 g cukru pudru
- 250 g masła
- 2 żółtka
- 2 łyżki śmietany
- 1 opakowanie cukru waniliowego
Dodatkowo:
- 1 białko
- 250 g cukru pudru
- 1-2 łyżki wody
- 0,5 łyżeczka białego octu winnego
- 1 łyżeczka aromatu śmietankowego
- czarny i pomarańczowy barwnik w proszku
- 80 g białej czekolady
- 80 g gorzkiej czekolady
- masa kajmakowa
Sposób przygotowania:
Ciasto:
Składniki zagnieść, ciasto uformować w kulę, owinąć folią – schłodzić około 1-2h w lodówce.
Po upływie wyznaczonego czasu ciasto rozwałkować na grubość 5 mm i wycinać dowolne kształty.
Piec około 10 minut, w temperaturze 180 °C.
Ciasteczka z początku są miękkie, więc należy je studzić na kratce, a z lukrowaniem poczekać aż będą chłodne (wtedy kruszeją).
Przygotować lukier: białka, cukier, aromat śmietankowy, ocet i wodę zmiksować, aż do powstanie gładkiego, gęstego lukru – podzielić go na pół: do jednej części wsypać barwnik pomarańczowy, a do drugiej czarny.
Białą oraz gorzką czekoladę (każdą oddzielnie) rozpuścić w kąpieli wodnej lub w mikrofalówce.
Ciasteczka posklejać kajmakiem, z wierzchu polukrować i oblać płynną czekoladą.
Odstawić do zastygnięcia.