Dzielę się przepisem na błyskawiczne ciasto czekoladowe bez dodatku mąki, konsystencją przypominające popularne brownie (jest mięsiste, zbite i mocno czekoladowe; ja jeszcze delikatnie, ale naprawdę delikatnie, nasączyłam je wiśniową wódką), które po wystudzeniu opada na środku, więc ten środek aż się prosi, by wypełnić go masą pyszności: u mnie jest to kwaskowata konfitura wiśniowa, słodki, gęsty krem (dużo kremu) na bazie serka mascarpone i śmietany z kawałkami białej czekolady oraz świeże maliny.
Kroi się pięknie, a upieczone w okrągłej tortownicy staje się naprawdę eleganckim wypiekiem 😉
Polecam!
Przepis na opadające ciasto czekoladowe z kremem śmietankowym, białą czekoladą i malinami (tortownica o średnicy 23 cm) (Przepis pochodzi z Moich Wypieków; podaję z moimi zmianami)
Składniki:
Ciasto czekoladowe:
- 200 g gorzkiej czekolady
- 115 ml mleka
- 150 g miękkiego masła
- 150 g cukru
- 4 jajka
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
Krem śmietankowy z białą czekoladą:
- 500 g serka mascarpone
- 200 ml śmietany 30%
- 3 płaskie łyżki pudru pudru
- 100 g posiekanej białej czekolady
Dodatkowo:
- 1 słoik konfitury wiśniowej
- 4 kostki startej na tarce białej czekolady
- wódka wiśniowa (do nasączenia)
- świeże maliny
Sposób przygotowania:
W garnuszku umieścić mleko i masło – podgrzać aż do rozpuszczenia, po czym wsypać połamaną na kostki czekoladę, odstawić na 2 minuty i wymieszać do połączenia się składników – odstawić do lekkiego wystudzenia.
Jajka zmiksować z cukrem i wanilią, następnie wlać czekoladową mieszankę i zmiksować do uzyskania jednolitej masy.
Ciasto wlać do wcześniej wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy.
Piec około 35-40 minut, w temperaturze 180°C.
Wyjąć. Wystudzić.
Ciasto opadnie na środku i ten właśnie środek (po uprzednim delikatnym nasączeniu wiśniową wódką) wypełnić konfiturą wiśniową i kremem śmietankowym z kawałkami białej czekolady (serek mascarpone, śmietanę i cukier puder zmiksować na gęsto, a potem wmieszać posiekaną białą czekoladę), a z wierzchu ozdobić świeżymi malinami oraz oprószyć wiórkami białej czekolady.
Przechowywać w lodówce.