Opadające ciasto czekoladowe z kremem śmietankowym, białą czekoladą i malinami

Dzielę się przepisem na błyskawiczne ciasto czekoladowe bez dodatku mąki, konsystencją przypominające popularne brownie (jest mięsiste, zbite i mocno czekoladowe; ja jeszcze delikatnie, ale naprawdę delikatnie, nasączyłam je wiśniową wódką), które po wystudzeniu opada na środku, więc ten środek aż się prosi, by wypełnić go masą pyszności: u mnie jest to kwaskowata konfitura wiśniowa, słodki, gęsty krem (dużo kremu) na bazie serka mascarpone i śmietany z kawałkami białej czekolady oraz świeże maliny.

Kroi się pięknie, a upieczone w okrągłej tortownicy staje się naprawdę eleganckim wypiekiem 😉

Polecam!

Przepis na opadające ciasto czekoladowe z kremem śmietankowym, białą czekoladą i malinami (tortownica o średnicy 23 cm) (Przepis pochodzi z Moich Wypieków; podaję z moimi zmianami)

Składniki:

Ciasto czekoladowe:

  • 200 g gorzkiej czekolady
  • 115 ml mleka
  • 150 g miękkiego masła
  • 150 g cukru 
  • 4 jajka
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii

Krem śmietankowy z białą czekoladą:

  • 500 g serka mascarpone
  • 200 ml śmietany 30%
  • 3 płaskie łyżki pudru pudru
  • 100 g posiekanej białej czekolady

Dodatkowo:

  • 1 słoik konfitury wiśniowej
  • 4 kostki startej na tarce białej czekolady
  • wódka wiśniowa (do nasączenia)
  • świeże maliny

Sposób przygotowania:

W garnuszku umieścić mleko i masło – podgrzać aż do rozpuszczenia, po czym wsypać połamaną na kostki czekoladę, odstawić na 2 minuty i wymieszać do połączenia się składników – odstawić do lekkiego wystudzenia.

Jajka zmiksować z cukrem i wanilią, następnie wlać czekoladową mieszankę i zmiksować do uzyskania jednolitej masy.

Ciasto wlać do wcześniej wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy.

Piec około 35-40 minut, w temperaturze 180°C.

Wyjąć. Wystudzić.

Ciasto opadnie na środku i ten właśnie środek (po uprzednim delikatnym nasączeniu wiśniową wódką) wypełnić konfiturą wiśniową i kremem śmietankowym z kawałkami białej czekolady (serek mascarpone, śmietanę i cukier puder zmiksować na gęsto, a potem wmieszać posiekaną białą czekoladę), a z wierzchu ozdobić świeżymi malinami oraz oprószyć wiórkami białej czekolady.

Przechowywać w lodówce.

 

Ten wpis został opublikowany w kategorii Czekoladowe, Owocowe, Przepisy, Przepisy, Torty. Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *