Szybciutki przepis na tradycyjne toskańskie, podwójnie pieczone ciasteczka biscotti (albo cantuccini), które charakteryzują się tym, że są dość słodkie, suche, twarde i chrupiące.
Pierwszy raz piecze się uformowany z ciasta wałek, a drugi raz już pokrojone ukośne kromeczki.
Ja zdecydowałam się na połączenie kawy oraz orzechów laskowych – tak w klimacie jesieni 😉
Włosi, by trochę je zmiękczyć, tuż przed zjedzeniem moczą je w kieliszku czerwonego wina lub w kawie.
To naprawdę smaczny, błyskawiczny, nieskomplikowany i długo zachowujący świeżość wypiek 😉
Przepis na kawowe biscotti z orzechami laskowymi (mi wyszło 15 sztuk) (Przepis pochodzi z Moich Wypieków)
Składniki:
- 1 szklanka mąki pszennej (tortowej)
- 110 g cukru
- 1 duże jajko
- 1,5 łyżki mielonej kawy
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
- 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 150 g całych, obranych i podprażonych na suchej patelni orzechów laskowych
Sposób przygotowania:
Jajko lekko roztrzepać z cukrem, potem dodać ekstrakt, mąkę wymieszaną z proszkiem i kawą, a na końcu orzechy laskowe – połączyć.
Z powstałego ciasta uformować wałeczek o długości około 20 cm, ułożyć go na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce i piec przez 25 minut, w temperaturze 175°C (musi być złotobrązowy i dość twardy).
Wyjąć. Wystudzić. Pokroić na ukos na około 1 cm kromeczki i ponownie wstawić do piekarnika: tym razem na 15 minut, w temperaturze 180°C; należy je poukładać poziomo i obrócić w trakcie podpiekania (muszą odpowiednio wyschnąć).
Wyjąć. Wystudzić.