Kawowe biscotti z orzechami laskowymi

Szybciutki przepis na tradycyjne toskańskie, podwójnie pieczone ciasteczka biscotti (albo cantuccini), które charakteryzują się tym, że są dość słodkie, suche, twarde i chrupiące.

Pierwszy raz piecze się uformowany z ciasta wałek, a drugi raz już pokrojone ukośne kromeczki.

Ja zdecydowałam się na połączenie kawy oraz orzechów laskowych – tak w klimacie jesieni 😉

Włosi, by trochę je zmiękczyć, tuż przed zjedzeniem moczą je w kieliszku czerwonego wina lub w kawie.

To naprawdę smaczny, błyskawiczny, nieskomplikowany i długo zachowujący świeżość wypiek 😉

Przepis na kawowe biscotti z orzechami laskowymi (mi wyszło 15 sztuk) (Przepis pochodzi z Moich Wypieków)

Składniki:

  • 1 szklanka mąki pszennej (tortowej)
  • 110 g cukru
  • 1 duże jajko
  • 1,5 łyżki mielonej kawy
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 150 g całych, obranych i podprażonych na suchej patelni orzechów laskowych

Sposób przygotowania:

Jajko lekko roztrzepać z cukrem, potem dodać ekstrakt, mąkę wymieszaną z proszkiem i kawą, a na końcu orzechy laskowe – połączyć.

Z powstałego ciasta uformować wałeczek o długości około 20 cm, ułożyć go na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce i piec przez 25 minut, w temperaturze 175°C (musi być złotobrązowy i dość twardy).

Wyjąć. Wystudzić. Pokroić na ukos na około 1 cm kromeczki i ponownie wstawić do piekarnika: tym razem na 15 minut, w temperaturze 180°C; należy je poukładać poziomo i obrócić w trakcie podpiekania (muszą odpowiednio wyschnąć).

Wyjąć. Wystudzić.

 

Ten wpis został opublikowany w kategorii Ciasteczka, Przepisy, Przepisy. Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *