Drożdżowe ślimaczki są naprawdę wdzięcznym wypiekiem, bo nie dość, że są łatwe w wykonaniu (wystarczy rozwałkować, zwinąć w rulon i pokroić nożem), to jeszcze cieszą oko i są takie smaczne – a zwłaszcza te!
Surowe ciasto jest gładkie i elastyczne (nie klei się, nie jest suche, szybciutko się zagniata i baardzo wyrasta), a po upieczeniu staje się mięciutkie i puchate 😉
Bułeczki intensywnie pachną świętami, bo nadzienie tworzą śliwki wymieszane z cynamonem i ze skórką otartą z pomarańczy.
Z wierzchu obficie polukrowane, co nadaje im przyjemnej słodyczy.
Polecam 😉
Przepis na drożdżowe ślimaczki pomarańczowo-śliwkowe z cynamonem (12 sztuk) (Przepis pochodzi z MoichWypieków)
Składniki:
Ciasto:
- 540 g mąki pszennej (tortowej)
- 80 g cukru
- 10 g suchych drożdży
- 250 ml mleka
- 75 g roztopionego i lekko przestudzonego masła
- 2 duże jajka
- 3/4 łyżeczki soli
Nadzienie:
- 40 g masła
- 100 g brązowego cukru
- 2 łyżki cynamonu
- 500 g śliwek
- skórka otarta z 1 pomarańczy
- 1 łyżka skrobi ziemniaczanej
Lukier pomarańczowy:
- 1 szklanka cukru pudru
- 3 łyżki soku wyciśniętego z pomarańczy
Dodatkowo:
- skórka otarta z 1 pomarańczy
Sposób przygotowania:
Z podanych składników wyrobić miękkie oraz elastyczne ciasto drożdżowe, uformować je w kulę, umieścić w oprószonej mąką misce i odstawić w ciepłe miejsce pod przykryciem na 1,5h.
Wyrośnięte ciasto przełożyć na posypany mąką blat i rozwałkować na kształt prostokąta o wymiarach 40 x 50 cm. Całą powierzchnię posmarować stopionym masłem, obsypać brązowym cukrem wymieszanym z cynamonem i poukładać pokrojone w grubsze plasterki śliwki wymieszane ze skórką otartą z pomarańczy i ze skrobią – zwinąć wzdłuż krótszego boku w rulon (jak roladę), który należy pokroić na 12 równych kawałków.
Bułeczki poukładać w sporych odległościach na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce – odstawić na 30 minut pod przykryciem do ponownego wyrośnięcia.
Wstawić do nagrzanego do 180°C piekarnika i piec przez około 20 minut.
Wyjąć. Wystudzić.
Z wierzchu polukrować (cukier puder utrzeć na gładko z sokiem z pomarańczy) i oprószyć skórką otartą z pomarańczy.