Drożdżowe ślimaczki pomarańczowo-śliwkowe z cynamonem

Drożdżowe ślimaczki są naprawdę wdzięcznym wypiekiem, bo nie dość, że są łatwe w wykonaniu (wystarczy rozwałkować, zwinąć w rulon i pokroić nożem), to jeszcze cieszą oko i są takie smaczne – a zwłaszcza te!

Surowe ciasto jest gładkie i elastyczne (nie klei się, nie jest suche, szybciutko się zagniata i baardzo wyrasta), a po upieczeniu staje się mięciutkie i puchate 😉

Bułeczki intensywnie pachną świętami, bo nadzienie tworzą śliwki wymieszane z cynamonem i ze skórką otartą z pomarańczy.

Z wierzchu obficie polukrowane, co nadaje im przyjemnej słodyczy.

Polecam 😉

Przepis na drożdżowe ślimaczki pomarańczowo-śliwkowe z cynamonem (12 sztuk) (Przepis pochodzi z MoichWypieków)

Składniki:

Ciasto:

  • 540 g mąki pszennej (tortowej)
  • 80 g cukru
  • 10 g suchych drożdży
  • 250 ml mleka
  • 75 g roztopionego i lekko przestudzonego masła
  • 2 duże jajka
  • 3/4 łyżeczki soli

Nadzienie:

  • 40 g masła
  • 100 g brązowego cukru
  • 2 łyżki cynamonu
  • 500 g śliwek
  • skórka otarta z 1 pomarańczy
  • 1 łyżka skrobi ziemniaczanej

Lukier pomarańczowy:

  • 1 szklanka cukru pudru
  • 3 łyżki soku wyciśniętego z pomarańczy

Dodatkowo:

  • skórka otarta z 1 pomarańczy

Sposób przygotowania:

Z podanych składników wyrobić miękkie oraz elastyczne ciasto drożdżowe, uformować je w kulę, umieścić w oprószonej mąką misce i odstawić w ciepłe miejsce pod przykryciem na 1,5h.

Wyrośnięte ciasto przełożyć na posypany mąką blat i rozwałkować na kształt prostokąta o wymiarach 40 x 50 cm. Całą powierzchnię posmarować stopionym masłem, obsypać brązowym cukrem wymieszanym z cynamonem i poukładać pokrojone w grubsze plasterki śliwki wymieszane ze skórką otartą z pomarańczy i ze skrobią – zwinąć wzdłuż krótszego boku w rulon (jak roladę), który należy pokroić na 12 równych kawałków.

Bułeczki poukładać w sporych odległościach na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce – odstawić na 30 minut pod przykryciem do ponownego wyrośnięcia.

Wstawić do nagrzanego do 180°C piekarnika i piec przez około 20 minut.

Wyjąć. Wystudzić.

Z wierzchu polukrować (cukier puder utrzeć na gładko z sokiem z pomarańczy) i oprószyć skórką otartą z pomarańczy.

Ten wpis został opublikowany w kategorii Bułki słodkie, Przepisy, Przepisy. Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *