Maślane rogale śniadaniowe

Są takie smaki dzieciństwa, które pamięta każdy – jednym z nich są właśnie te maślane rogale drożdżowe, które kiedyś można było kupić w piekarni (i zajadać posmarowane masłem, dżemem lub kremem czekoladowym), a dziś są raczej rzadkością; a jak już się na nie trafi, to jednak nie to samo.

Te rogaliki to przyjemny powrót do przeszłości: mięciutkie, puszyste, z zewnątrz rumiane, ze słodką, chrupiącą kruszonką, niesamowicie aromatyczne, przepyszne.

Idealna propozycja na śniadanie 😉

Przepis na maślane rogale śniadaniowe (mi wyszło 8 sztuk) (Przepis pochodzi z bloga: https://www.nastoletniewypiekanie.pl/; z wierzchu posmarowałam roztopionym masłem i dodałam kruszonkę)

Składniki:

Ciasto:

  • 580 g mąki pszennej (tortowej)
  • 10 g suchych drożdży lub 20 g świeżych (z nich należy najpierw wykonać rozczyn)
  • 250 ml letniego mleka
  • 1,5 łyżki cukru
  • 60 g roztopionego i wystudzonego masła
  • 2 jajka
  • 1 łyżka oleju słonecznikowego
  • 1 łyżka soku wyciśniętego z cytryny
  • 0,5 łyżeczki soli

Kruszonka:

  • 1 szklanka mąki pszennej (tortowej)
  • 3/4 szklanki cukru
  • 100 g masła

Dodatkowo:

  • 25 g roztopionego masła
  • 1 jajko roztrzepane w 1 łyżce mleka

Sposób przygotowania:

Zagnieść składniki na kruszonkę, owinąć w folię i umieścić w lodówce.

Ze składników na ciasto wyrobić miękkie oraz elastyczne ciasto drożdżowe, uformować je w kulę, umieścić w oprószonej mąką misce i odstawić w ciepłe miejsce pod przykryciem na 1,5h.

Po upływie wskazanego czasu wyrośnięte ciasto podzielić na 8 równych części, każdą z nich rozwałkować na podłużny placuszek (około 20 cm długości), zrolować wzdłuż krótszego brzegu jak naleśnika, zgiąć boki do środka i uformować rogalika. Z wierzchu posmarować roztopionym masłem, poukładać w sporych odległościach na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce  i odstawić pod przykryciem na 30 minut do ponownego wyrośnięcia.

Gdy rogaliki się napuszą należy posmarować je z wierzchu jajkiem roztrzepanym z mlekiem i obsypać startą na tarce kruszonką.

Piec około 20-25 minut, w temperaturze 200 °C (wstawić do nagrzanego piekarnika) – z wierzchu muszą się zarumienić.

Wyjąć. Wystudzić.

Ten wpis został opublikowany w kategorii Bułki słodkie, Przepisy, Przepisy. Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *