Są takie smaki dzieciństwa, które pamięta każdy – jednym z nich są właśnie te maślane rogale drożdżowe, które kiedyś można było kupić w piekarni (i zajadać posmarowane masłem, dżemem lub kremem czekoladowym), a dziś są raczej rzadkością; a jak już się na nie trafi, to jednak nie to samo.
Te rogaliki to przyjemny powrót do przeszłości: mięciutkie, puszyste, z zewnątrz rumiane, ze słodką, chrupiącą kruszonką, niesamowicie aromatyczne, przepyszne.
Idealna propozycja na śniadanie 😉
Przepis na maślane rogale śniadaniowe (mi wyszło 8 sztuk) (Przepis pochodzi z bloga: https://www.nastoletniewypiekanie.pl/; z wierzchu posmarowałam roztopionym masłem i dodałam kruszonkę)
Składniki:
Ciasto:
- 580 g mąki pszennej (tortowej)
- 10 g suchych drożdży lub 20 g świeżych (z nich należy najpierw wykonać rozczyn)
- 250 ml letniego mleka
- 1,5 łyżki cukru
- 60 g roztopionego i wystudzonego masła
- 2 jajka
- 1 łyżka oleju słonecznikowego
- 1 łyżka soku wyciśniętego z cytryny
- 0,5 łyżeczki soli
Kruszonka:
- 1 szklanka mąki pszennej (tortowej)
- 3/4 szklanki cukru
- 100 g masła
Dodatkowo:
- 25 g roztopionego masła
- 1 jajko roztrzepane w 1 łyżce mleka
Sposób przygotowania:
Zagnieść składniki na kruszonkę, owinąć w folię i umieścić w lodówce.
Ze składników na ciasto wyrobić miękkie oraz elastyczne ciasto drożdżowe, uformować je w kulę, umieścić w oprószonej mąką misce i odstawić w ciepłe miejsce pod przykryciem na 1,5h.
Po upływie wskazanego czasu wyrośnięte ciasto podzielić na 8 równych części, każdą z nich rozwałkować na podłużny placuszek (około 20 cm długości), zrolować wzdłuż krótszego brzegu jak naleśnika, zgiąć boki do środka i uformować rogalika. Z wierzchu posmarować roztopionym masłem, poukładać w sporych odległościach na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce i odstawić pod przykryciem na 30 minut do ponownego wyrośnięcia.
Gdy rogaliki się napuszą należy posmarować je z wierzchu jajkiem roztrzepanym z mlekiem i obsypać startą na tarce kruszonką.
Piec około 20-25 minut, w temperaturze 200 °C (wstawić do nagrzanego piekarnika) – z wierzchu muszą się zarumienić.
Wyjąć. Wystudzić.