Bardzo szybki i bardzo smaczny sernik inspirowany wafelkami „Kinder Bueno”, ale tymi w białej wersji 😉
Cieniutki, kruchy, kakaowy spód, zbita, ale w dalszym ciągu delikatna masa serowa i ogrom kremu na bazie puszystego masła, serka mascarpone oraz mielonych orzechów laskowych, z dodatkiem mlecznej słodyczy, na którym oczywiście zostały poukładane wafelki.
Zachęcam również do wykonania „Kinder Bueno” (bez pieczenia) i babeczek „Kinder Bueno” 😉
Przepis na sernik białe „Kinder Bueno” (tortownica o średnicy 27 cm) (Przepis na masę serową pochodzi z bloga: http://gotujebolubie.pl/, a na spód z Moich Wypieków)
Składniki:
Kakaowy spód:
- 225 g mąki pszennej (tortowej) minus 1 łyżka (w to miejsce należy dodać gorzkie kakao)
- 1 łyżka gorzkiego kakao
- 125 g zimnego masła
- 2,5 łyżki cukru pudru
- 2,5 żółtka
- 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
Masa serowa:
- 1 kg twarogu półtłustego (zmielonego przynajmniej dwukrotnie)
- 200 ml kwaśnej, gęstej śmietany 18%
- 5 jajek
- 1 szklanka cukru
- 1 pełna łyżka cukru wanilinowego
- 1 budyń waniliowy bez cukru
Krem „Kinder Bueno”:
- 200 g mielonych orzechów laskowych
- 200 g miękkiego masła
- 250 g serka mascarpone
- 0,5 szklanki mleka w proszku (może być 3/4)
- 4 płaskie łyżki cukru pudru (jeśli ktoś lub jeszcze słodsze, to można dosłodzić)
Dodatkowo:
- 3 wafelki białe „Kinder Bueno”
Sposób przygotowania:
Składniki na spód zagnieść, wyłożyć nim dno tortownicy i podpiec przez 15 minut w temperaturze 180°C
Na podpieczony spód wylać masę serową (zmiksować wszystkie składniki).
Piec przez 45 minut, w temperaturze 180°C, potem temperaturę obniżyć do 160°C i dopiec przez 30 minut.
Wystudzić w piekarniku z uchylonymi drzwiczkami, a następnie schłodzić w lodówce przez około 4h.
Wierzch sernika posmarować kremem (masło ubić z cukrem pudrem na puch, potem, cały czas ubijając, dodać serek mascarpone, a następnie wsypać mielone orzechy laskowe oraz mleko w proszku – połączyć) i ozdobić wafelkami białe „Kinder Bueno”.