Ciasto na wzór „Delicji”, czyli popularnych biszkoptów z galaretką, w tym przypadku o smaku pomarańczowym, wzbogacone wtopionymi w nią świeżymi owocami, a zamiast chrupkiej czekolady zalane całą masą czekoladowego, niezwykle piankowego musu.
Jest delikatnie, lekko i orzeźwiająco. Jest pysznie i na tyle elegancko, że można je upiec na różnego rodzaju uroczystości typu urodziny, imieniny, ale też zbliżający wielkimi krokami Sylwester 😉
Przepis na ciasto Delicja (tortownica o średnicy 25cm) (Przepis pochodzi z Moich Wypieków od Pani Doroty)
Składniki:
Biszkopt:
- 50 g mąki pszennej (tortowej)
- 20 g mąki ziemniaczanej
- 70 g cukru
- 2 duże jajka (białka i żółtka osobno)
- szczypta soli
Galaretka z pomarańczami:
- 2 galaretki pomarańczowe (użyłam tych z agarem)
- 750 ml wrzątku
- 2 duże pomarańcze
Mus czekoladowy:
- 100 ml śmietany 36% (schłodzonej)
- 100 g gorzkiej czekolady
- 100 g mlecznej czekolady
- 50 g cukru
- 30 g masła
- 3 duże jajka (białka i żółtka osobno)
- 3 łyżki soku z pomarańczy
- szczypta soli
Sposób przygotowania:
Biszkopt:
Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną, lśniącą pianę, potem partiami, łyżka po łyżce, dodać cukier. Następnie wlać żółtka – zmiksować. Na sam koniec wsypać przesiane mąki – wymieszać.
Gotowe ciasto przelać do wyłożonej wcześniej papierem do pieczenia tortownicy.
Piec około 20-25 minut, w temperaturze 170°C.
Wyjąć. Wystudzić.
Na wystudzony biszkopt wylać lekko tężejącą galaretkę (nie płynną, bo wtedy znaczna część wsiąknie w ciasto) i powciskać w nią obrane z najmniejszych błonek, pokrojone w dość duże kawałki pomarańcze.
Wstawić do lodówki, a gdy stężeje zabrać się za przygotowanie musu czekoladowego:
w kąpieli wodnej rozpuścić połamaną na kostki czekoladę, masło i sok pomarańczowy – odstawić do wystudzenia.
W tym czasie ubić białka ze szczyptą soli na sztywną pianę.
Gdy masa czekoladowa wystygnie, wlać do niej żółtka, połączyć, po czym dodać połowę piany – zmiksować.
Następnie dodać ubitą kremówkę – wymieszać.
Na sam koniec połączyć masę z pozostałą pianą – delikatnie wymieszać.
Gotowy mus przelać na stężałą galaretkę. Wyrównać. Wstawić do lodówki na całą noc.
Przechowywać w lodówce.