Delicja w wersji XXL

Ciasto na wzór „Delicji”, czyli popularnych biszkoptów z galaretką, w tym przypadku o smaku pomarańczowym, wzbogacone wtopionymi w nią świeżymi owocami, a zamiast chrupkiej czekolady zalane całą masą czekoladowego, niezwykle piankowego musu.

Jest delikatnie, lekko i orzeźwiająco. Jest pysznie i na tyle elegancko, że można je upiec na różnego rodzaju uroczystości typu urodziny, imieniny, ale też zbliżający wielkimi krokami Sylwester 😉

Przepis na ciasto Delicja (tortownica o średnicy 25cm) (Przepis pochodzi z Moich Wypieków od Pani Doroty)

Składniki:

Biszkopt:

  • 50 g mąki pszennej (tortowej)
  • 20 g mąki ziemniaczanej
  • 70 g cukru
  • 2 duże jajka (białka i żółtka osobno)
  • szczypta soli

Galaretka z pomarańczami:

  • 2 galaretki pomarańczowe (użyłam tych z agarem)
  • 750 ml wrzątku
  • 2 duże pomarańcze

Mus czekoladowy:

  • 100 ml śmietany 36% (schłodzonej)
  • 100 g gorzkiej czekolady
  • 100 g mlecznej czekolady
  • 50 g cukru
  • 30 g masła
  • 3 duże jajka (białka i żółtka osobno)
  • 3 łyżki soku z pomarańczy
  • szczypta soli

Sposób przygotowania:

Biszkopt:

Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną, lśniącą pianę, potem partiami, łyżka po łyżce, dodać cukier. Następnie wlać żółtka – zmiksować. Na sam koniec wsypać przesiane mąki – wymieszać.

Gotowe ciasto przelać do wyłożonej wcześniej papierem do pieczenia tortownicy.

Piec około 20-25 minut, w temperaturze 170°C.

Wyjąć. Wystudzić.

Na wystudzony biszkopt wylać lekko tężejącą galaretkę (nie płynną, bo wtedy znaczna część wsiąknie w ciasto) i powciskać w nią obrane z najmniejszych błonek, pokrojone w dość duże kawałki pomarańcze.

Wstawić do lodówki, a gdy stężeje zabrać się za przygotowanie musu czekoladowego:

w kąpieli wodnej rozpuścić połamaną na kostki czekoladę, masło i sok pomarańczowy – odstawić do wystudzenia.

W tym czasie ubić białka ze szczyptą soli na sztywną pianę.

Gdy masa czekoladowa wystygnie, wlać do niej żółtka, połączyć, po czym dodać połowę piany – zmiksować.

Następnie dodać ubitą kremówkę – wymieszać.

Na sam koniec połączyć masę z pozostałą pianą – delikatnie wymieszać.

Gotowy mus przelać na stężałą galaretkę. Wyrównać. Wstawić do lodówki na całą noc.

Przechowywać w lodówce.

Ten wpis został opublikowany w kategorii Batonikowo - pralinowe wypieki, Czekoladowe, Owocowe, Przepisy, Przepisy. Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *