Tartaletki inspirowane ciasteczkami „Oreo” (ja wykorzystałam te oblane białą czekoladą oraz te z nadzieniem o smaku masła orzechowego, bo takie akurat miałam w domu, ale można użyć każdych, a z tego co wiem jest ich trochę; ostatnio widziałam na przykład o smaku mięty, brownie, zielonej herbaty, pianek marshmallow i jagodowym), czyli kruchutkie, maślane ciasto wypełnione jeżynową konfiturą, kremem na bazie śmietany, serka mascarpone i masła orzechowego, z wierzchu udekorowane ciasteczkami oraz czekoladowymi batonami „Milka Oreo” 😉
Tartaletki, mimo obfitości wszystkiego, wcale nie należą do szczególnie słodkich (najsłodsze jest tu chyba to ciastko w białej czekoladzie), do tego nie są trudne w wykonaniu.
Polecam!
A dla fanów „Oreo” mam jeszcze przepis na mini serniczki i deser.
Przepis na tartaletki „Oreo” (10 sztuk o średnicy 9cm) (Przepis na kruche ciasto pochodzi z Moich Wypieków)
Składniki:
Kruche ciasto:
- 250 g mąki pszennej (tortowej)
- 100 g cukru pudru
- 100 g zimnego masła
- 2 jajka
- szczypta soli
Krem:
- 200 ml śmietany 30%
- 250 g serka mascarpone
- 1 płaska łyżka cukru pudru
- 5 porządnych łyżek masła orzechowego z kawałkami orzechów
Dodatkowo:
- konfitura jeżynowa lub z czarnej porzeczki
- 10 ciastek „Oreo” w białej czekoladzie
- 8 ciastek „Oreo” z masłem orzechowym
- 2 batony „Milka Oreo”
Sposób przygotowania:
Składniki na ciasto szybko zagnieść, rozwałkować je na grubość około 4mm, powycinać kółka trochę większe od średnicy foremek i wyłożyć nimi foremki na tartaletki delikatnie wysmarowane masłem oraz oprószone mąką pszenną – schłodzić w lodówce przez 45 minut.
Następnie wierzch ciasta oprószyć mąką pszenną, wyłożyć na nie papier do pieczenia, a na papier wysypać kulki ceramiczne, które obciążą ciasto (może być też fasola, ryż).
Piec przez 15-17 minut, w temperaturze 200°C (wstawić do nagrzanego piekarnika; wyjąć, gdy dobrze zezłocą się z wierzchu).
Wyjąć. Wystudzić.
Każdą tartaletkę wypełnić łyżeczką konfitury i czubatą łyżką kremu (śmietanę zmiksować z serkiem mascarpone i cukrem pudrem, a potem łyżką, niedbale, wmieszać masło orzechowe), ozdobić całym ciastkiem „Oreo” w polewie z białej czekolady, połową ciastka z masłem orzechowym i posiekanym batonikiem, a z pozostałych 3 ciastek usunąć krem, pokruszyć i posypać z wierzchu.
Przechowywać w lodówce.