Tartaletki „Oreo”

Tartaletki inspirowane ciasteczkami „Oreo” (ja wykorzystałam te oblane białą czekoladą oraz te z nadzieniem o smaku masła orzechowego, bo takie akurat miałam w domu, ale można użyć każdych, a z tego co wiem jest ich trochę; ostatnio widziałam na przykład o smaku mięty, brownie, zielonej herbaty, pianek marshmallow i jagodowym), czyli kruchutkie, maślane ciasto wypełnione jeżynową konfiturą, kremem na bazie śmietany, serka mascarpone i masła orzechowego, z wierzchu udekorowane ciasteczkami oraz czekoladowymi batonami „Milka Oreo” 😉

Tartaletki, mimo obfitości wszystkiego, wcale nie należą do szczególnie słodkich (najsłodsze jest tu chyba to ciastko w białej czekoladzie), do tego nie są trudne w wykonaniu.

Polecam!

A dla fanów „Oreo” mam jeszcze przepis na mini serniczki i deser.

Przepis na tartaletki „Oreo” (10 sztuk o średnicy 9cm) (Przepis na kruche ciasto pochodzi z Moich Wypieków)

Składniki:

Kruche ciasto:

  • 250 g mąki pszennej (tortowej)
  • 100 g cukru pudru
  • 100 g zimnego masła
  • 2 jajka
  • szczypta soli

Krem:

  • 200 ml śmietany 30%
  • 250 g serka mascarpone
  • 1 płaska łyżka cukru pudru
  • 5 porządnych łyżek masła orzechowego z kawałkami orzechów

Dodatkowo:

  • konfitura jeżynowa lub z czarnej porzeczki
  • 10 ciastek „Oreo” w białej czekoladzie
  • 8 ciastek „Oreo” z masłem orzechowym
  • 2 batony „Milka Oreo” 

Sposób przygotowania:

Składniki na ciasto szybko zagnieść, rozwałkować je na grubość około 4mm, powycinać kółka trochę większe od średnicy foremek i wyłożyć nimi foremki na tartaletki delikatnie wysmarowane masłem oraz oprószone mąką pszenną – schłodzić w lodówce przez 45 minut.

Następnie wierzch ciasta oprószyć mąką pszenną, wyłożyć na nie papier do pieczenia, a na papier wysypać kulki ceramiczne, które obciążą ciasto (może być też fasola, ryż).

Piec przez 15-17 minut, w temperaturze 200°C (wstawić do nagrzanego piekarnika; wyjąć, gdy dobrze zezłocą się z wierzchu).

Wyjąć. Wystudzić.

Każdą tartaletkę wypełnić łyżeczką konfitury i czubatą łyżką kremu (śmietanę zmiksować z serkiem mascarpone i cukrem pudrem, a potem łyżką, niedbale, wmieszać masło orzechowe), ozdobić całym ciastkiem „Oreo” w polewie z białej czekolady, połową ciastka z masłem orzechowym i posiekanym batonikiem, a z pozostałych 3 ciastek usunąć krem, pokruszyć i posypać z wierzchu.

Przechowywać w lodówce.

Ten wpis został opublikowany w kategorii Babeczki, muffiny, tartaletki, Batonikowo - pralinowe wypieki, Przepisy, Przepisy. Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *