Tureckie półksiężyce

Bardzo często widuję te ciasteczka w piekarni albo w cukierni, a w dzieciństwie widywałam je jeszcze częściej, ale jakoś nigdy nie zagościły u mnie w domu, więc w końcu postanowiłam to naprawić, ponieważ od lat jakoś tak szczególnie przyciągają mój wzrok: wysokie, puchate, mięciutkie, kakaowe, o cudownym kształcie półksiężyca, z warstwą białego lukru.

Najpierw dowiedziałam się, że to Tureckie półksiężyce, potem znalazłam przepis, no i upiekłam, co okazało się banalne: mało składników, niewiele pracy, żadnych trudności po drodze, krótki czas pieczenia i nieskomplikowane wykonanie, bo wystarczy zmiksować składniki, wylać do dużej blaszki, po upieczeniu wystudzić, oblać gęstym lukrem, a gdy ten zastygnie powycinać szklanką półksiężyce – nic prostszego, a są naprawdę smaczne!

Ciastka smakiem przypominają popularnego murzynka, tylko są bardziej delikatne; bardziej rozpływają się w ustach, no i ten kształt 😉

Przepis na Tureckie półksiężyce (blacha o wymiarach 33×22 cm; mi wyszło 30 sztuk) (Przepis  pochodzi z bloga: https://idealneciasta.com/ )

Składniki:

Ciasto:

  • 150 g mąki pszennej (tortowej)
  • 150 g cukru pudru
  • 3 łyżki gorzkiego kakao
  • 150 g miękkiego masła
  • 4 duże jajka
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli

Lukier:

  • 200 g cukru pudru
  • 3-4 łyżki wody

Sposób przygotowania:

Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę.

Miękkie masło zmiksować na puch, potem dodać cukier puder oraz żółtka – połączyć. Następnie wsypać mąkę przesianą z gorzkim kakao i z proszkiem – wymieszać.

Na sam koniec dodać pianę i delikatnie wmieszać ją drewnianą łyżką.

Ciasto przełożyć do wcześniej wyłożonej papierem do pieczenia blaszki. Wyrównać.

Piec około 20-25 minut, w temperaturze 180°C.

Wyjąć. Wystudzić. Z wierzchu oblać lukrem (cukier puder rozetrzeć z wodą na gładko) i odstawić do zastygnięcia, a gdy tak się stanie szklanką lub okrągłą foremką powycinać półksiężyce.

Ten wpis został opublikowany w kategorii Ciasteczka, Przepisy, Przepisy. Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *