A dzisiaj takie ciasteczka na leniwą niedzielę, czyli bardzo szybkie do zrobienia, nieskomplikowane i z małej ilości składników, ale… naprawdę pyszne!
Kruchuteńkie (wręcz sypkie, jednak w taki przyjemny sposób), maślane, pulchne i słodkie (ale nie za słodkie).
Polecam 😉
Przepis na piaskowe ciasteczka drożdżowe (mi wyszło 20 sztuk) (Przepis pochodzi z bloga: http://www.arabeskawaniliowa.pl/ )
Składniki:
Ciasto:
- 2 szklanki mąki pszennej (tortowej)
- 2 łyżeczki suszonych drożdży
- 2 łyżeczki cukru
- 2 łyżki majonezu
- 150 g masła
- szczypta soli
Dodatkowo:
- cukier puder
Sposób przygotowania:
Drożdże wymieszać z majonezem i odstawić na kilka minut.
Następnie połączyć je z pozostałymi składnikami i zagnieść ciasto.
Z gotowego ciasta odrywać fragmenty, formować kulki wielkości orzecha włoskiego, poukładać je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i z wierzchu przycisnąć widelcem tak, by odcisnął się wzorek.
Piec około 10-15 minut, w temperaturze 240°C.
Wyjąć. Przestudzić, ale jeszcze ciepłe obtoczyć w cukrze pudrze.