Popularne niemieckie ciasteczka „Nussecken”, czyli kruchuteńkie, maślane trójkąty z czekoladowymi wierzchołkami, pokryte dżemem morelowym oraz cudownie chrupiącą, słodką, orzechowo-migdałową skorupką 😉
Bardzo proste, ponieważ piecze się jako jedno ciasto, a dopiero po wystudzeniu kroi ostrym nożem na dość duże trójkąty.
Dla fanów orzechowych przysmaków to idealna propozycja!
Przepis na „Nussecken”, czyli orzechowe trójkąty (duża forma z piekarnika o wymiarach 30×35 cm; mi wyszło 30 ciastek ) (Przepis pochodzi z bloga :https://www.domowe-wypieki.pl/ )
Składniki:
Kruche ciasto:
- 300 g mąki pszennej (tortowej)
- 130 g masła
- 2 jajka
- 100 g cukru
- 2 łyżeczki cukru waniliowego
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Orzechowo-migdałowa skorupka:
- 200 g masła
- 200 g cukru
- 4 łyżeczki cukru waniliowego
- 4 łyżki wody
- 200 g posiekanych orzechów laskowych lub włoskich
- 200 g posiekanych migdałów
Dodatkowo:
- 6 łyżek dżemu morelowego
- 150 g gorzkiej czekolady
Sposób przygotowania:
Składniki na kruche ciasto zagnieść, uformować w kulę, owinąć folią spożywczą i schłodzić w lodówce przez 30 minut.
W tym czasie przygotować orzechowo-migdałową skorupkę: masło roztopić z cukrami, potem dodać wodę, orzechy i migdały – gotować 5 minut na małej mocy palnika, od czasu do czasu mieszając.
Schłodzonym ciastem wykleić wyłożoną wcześniej papierem do pieczenia formę.
Ciasto posmarować dżemem morelowym, a na nim równomiernie rozsmarować orzechowo-migdałową skorupkę.
Piec około 30 minut, w temperaturze 180 °C (wstawić do nagrzanego piekarnika).
Wyjąć. Wystudzić. Pokroić na mniej więcej 5 pasów, a każdy z nich na około 6 trójkątów.
Dwa wierzchołki każdego trójkąta zamoczyć w roztopionej gorzkiej czekoladzie.