„Nussecken”, czyli orzechowe trójkąty

Popularne niemieckie ciasteczka „Nussecken”, czyli kruchuteńkie, maślane trójkąty z czekoladowymi wierzchołkami, pokryte dżemem morelowym oraz cudownie chrupiącą, słodką, orzechowo-migdałową skorupką 😉

Bardzo proste, ponieważ piecze się jako jedno ciasto, a dopiero po wystudzeniu kroi ostrym nożem na dość duże trójkąty.

Dla fanów orzechowych przysmaków to idealna propozycja!

Przepis na „Nussecken”, czyli orzechowe trójkąty (duża forma z piekarnika o wymiarach 30×35 cm; mi wyszło 30 ciastek ) (Przepis pochodzi z bloga :https://www.domowe-wypieki.pl/ )

Składniki:

Kruche ciasto:

  • 300 g mąki pszennej (tortowej)
  • 130 g masła
  • 2 jajka
  • 100 g cukru
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Orzechowo-migdałowa skorupka:

  • 200 g masła
  • 200 g cukru
  • 4 łyżeczki cukru waniliowego
  • 4 łyżki wody
  • 200 g posiekanych orzechów laskowych lub włoskich
  • 200 g posiekanych migdałów

Dodatkowo:

  • 6 łyżek dżemu morelowego
  • 150 g gorzkiej czekolady

Sposób przygotowania:

Składniki na kruche ciasto zagnieść, uformować w kulę, owinąć folią spożywczą i schłodzić w lodówce przez 30 minut.

W tym czasie przygotować orzechowo-migdałową skorupkę: masło roztopić z cukrami, potem dodać wodę, orzechy i migdały – gotować 5 minut na małej mocy palnika, od czasu do czasu mieszając.

Schłodzonym ciastem wykleić wyłożoną wcześniej papierem do pieczenia formę.

Ciasto posmarować dżemem morelowym, a na nim równomiernie rozsmarować orzechowo-migdałową skorupkę.

Piec około 30 minut, w temperaturze 180 °C (wstawić do nagrzanego piekarnika).

Wyjąć. Wystudzić. Pokroić na mniej więcej 5 pasów, a każdy z nich na około 6 trójkątów.

Dwa wierzchołki każdego trójkąta zamoczyć w roztopionej gorzkiej czekoladzie.

Ten wpis został opublikowany w kategorii Ciasteczka, Przepisy, Przepisy. Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *