Kakaowe biscotti z czekoladą i migdałami

Dzisiaj te cudowne włoskie ciasteczka w wersji kakaowej z kawałkami mlecznej czekolady i prażonymi migdałami, bo pojawiły się już kawowe z orzechami laskowymi i piernikowe; a mam na nie jeszcze dużo różnych pomysłów, ponieważ są banalne (ot połączyć składniki, uformować wałeczki, chwilę podpiec, pociąć nożem i podpiec ponownie, czyli żadnego wałkowania, wycinania, wyrastania, lukrowania, zdobienia, itd.) oraz błyskawiczne w wykonaniu, do tego nie potrzebują jakichś wyszukanych składników, dłuuugo zachowują świeżość (bo chyba nie ma możliwości, by stały się jeszcze twardsze xD), przepięknie pachną i tak przyjemnie chrupią (a jak ktoś aż tak bardzo nie lubi chrupać, to może przed każdym kęsem zanurzać je w ciepłej kawie) – polecam!

Przepis na kakaowe biscotti z migdałami (mi wyszły 24 sztuki) (Przepis pochodzi z bloga: https://wszystkiegoslodkiego.pl/ )

Składniki:

  • 320 g mąki pszennej (tortowej)
  • 200 g cukru 
  • 50 g gorzkiego kakao
  • 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
  • 3 jajka
  • 30 g miękkiego masła
  • 10 g proszku do pieczenia
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 50 g posiekanej mlecznej czekolady
  • 100 g migdałów

Sposób przygotowania:

Migdały wysypać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i wstawić do piekarnika nagrzanego do 200°C na około 10 minut, by je podprażyć.

Cukier zmiksować z jajkami na puch, potem dodać suche składniki i masło – połączyć. Na sam koniec wmieszać migdały i posiekaną mleczną czekoladę.

Z powstałego ciasta uformować 2 wałeczki, ułożyć je na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce i piec przez 20 minut, w temperaturze 180°C.

Wyjąć. Wystudzić. Pokroić na ukos na około 2 cm kromeczki i ponownie wstawić do piekarnika: tym razem na 10 minut, w temperaturze 180°C; należy je poukładać poziomo i obrócić w trakcie podpiekania (muszą odpowiednio wyschnąć).

Wyjąć. Wystudzić.

Ten wpis został opublikowany w kategorii Ciasteczka, Przepisy, Przepisy. Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *