Sernik „Lion”

Lubię testować nowe przepisy, ale mam też takie sprawdzone, do których sięgam, gdy muszę coś upiec, wiedząc,  że nie będę miała czasu na zabawę w poprawianie, tylko wzbogacam o inne dodatki, by nie było monotonnie – tak też było w przypadku tego sernika, bowiem wykorzystałam tu jedną z dwóch receptur na idealną masę serową (tradycyjna, dość ciężka, ale jednak rozpływająca w ustach, do tego szybciutka w wykonaniu i nie wymagająca wielu składników) oraz spód, który zawsze się sprawdza (bardzo kruchy i bardzo maślany; choć akurat w tym przypadku nie jest aż tak sypki, bo mąkę krupczatkę zamieniłam na pełnoziarnistą), a ponieważ chciałam się tu zainspirować batonem „Lion”, to wierzch posmarowałam orzechową masą kajmakową wymieszaną z płatkami „Kangus” i ozdobiłam batonikami.

Wyszło pysznie 😉

Przepisy na inne serniki inspirowane popularnymi słodyczami:

  1. Sernik”Prince Polo”
  2. Sernik „Snickers”
  3. Sernik „Twix”
  4. Sernik białe „Kinder Bueno”
  5. Czekoladowo-pomarańczowy sernik z wafelkami „Lusette”
  6. Sernik z „Krówkami” i sezamkami
  7. Mini serniczki „Oreo”

Przepis na sernik „Lion” (tortownica o średnicy 27 cm) (Przepis na spód pochodzi z bloga:https://smacznapyza.blogspot.com/, a na masę serową z: http://gotujebolubie.pl/; trochę zmodyfikowałam i tak też podaję)

Składniki:

Spód:

  • 180 g mąki pszennej (pełnoziarnistej)
  • 60 g mąki pszennej (tortowej)
  • 12 g cukru pudru
  • 150 g masła
  • 3 żółtka
  • 9 g proszku do pieczenia
  • szczypta soli

Masa serowa:

  • 1,5 kg twarogu półtłustego (zmielonego przynajmniej dwukrotnie)
  • 300 ml kwaśnej, gęstej śmietany 18%
  • 7 jajek
  • 1 szklanka cukru
  • 2 łyżeczki pasty waniliowej
  • 1,5 opakowania budyniu waniliowy bez cukru

Dodatkowo:

  • 400 g masy kajmakowej o smaku orzechowym (na wierzch)
  • 3 łyżki masła 82%
  • 4 garści płatków „Kangus”
  • 3 batony „Lion”

Sposób przygotowania:

Zagnieść składniki na spód – schłodzić przez 30 minut w lodówce, po czym wcisnąć w spód wcześniej wyłożonej papierem do pieczenia blaszki.

Podpiec około 15 minut, w temperaturze 180°C (musi się zarumienić).

Na podpieczony spód wylać masę serową (zmiksować wszystkie składniki).

Piec przez 45 minut, w temperaturze 180 °C, potem temperaturę obniżyć do 160 °C i dopiec przez 30 minut.

Wystudzić w piekarniku z uchylonymi drzwiczkami, a następnie schłodzić w lodówce przez około 4h.

Wierzch sernika posmarować podgrzaną w mikrofali masą kajmakową z masłem (by bezproblemowo się rozsmarowała i miała gładką konsystencję), do której należy wsypać płatki, po czym ozdobić batonami „Lion”.

Przechowywać w lodówce.

Ten wpis został opublikowany w kategorii Batonikowo - pralinowe wypieki, Przepisy, Przepisy, Serniki. Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *