Sernik z żelką mango

Kolejny w krótkim czasie bardzo smaczny sernik, który swobodnie może zagościć na tegorocznym stole wielkanocnym: kruchy, maślany, pełnoziarnisty spód, aksamitna, kremowa masa serowa i gładka, soczysta żelka z mango.

Sernik jest wysoki, superdelikatny, odpowiednio słodki, dzięki dodatkowi żelki orzeźwiający, a do tego pięknie się kroi 😉

Przepis na sernik z żelką mango (tortownica o średnicy 24 cm) (Przepis na spód pochodzi z bloga:https://smacznapyza.blogspot.com/, a na masę serową z: http://gotujebolubie.pl/; trochę zmodyfikowałam i tak też podaję)

Składniki:

Spód:

  • 90 g mąki pszennej (pełnoziarnistej)
  • 30 g mąki pszennej (tortowej)
  • 6 g cukru pudru
  • 75 g masła
  • 1,5 żółtka
  • 4,5 g proszku do pieczenia
  • szczypta soli

Masa serowa:

  • 750 g twarogu półtłustego lub tłustego (zmielonego przynajmniej dwukrotnie)
  • 150 ml śmietany 36%
  • 3 duże jajka
  • 1 szklanka cukru
  • 1,5 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1,5 łyżki mąki pszennej (tortowej)
  • 1 łyżeczka aromatu waniliowego

Żelka mango:

  • 800 g pulpy z mango z puszki
  • 2 płaskie łyżki agaru

Sposób przygotowania:

Wszystkie składniki na spód zagnieść, a gotowym ciastem wylepić wcześniej wyłożoną papierem do pieczenia formę. Następnie ponakłuwać je widelcem.

Podpiec około 15 minut, w temperaturze 180°C (wstawiać do nagrzanego piekarnika).

Gotową masę serową wylać na podpieczony spód (wszystkie produkty wrzucić do miski – krótko zmiksować; tylko do połączenia, by niepotrzebnie nie napowietrzać masy).

Piec w kąpieli wodnej (wystarczy, że pod formą z ciastem umieści się naczynie żaroodporne wypełnione wodą) około 70-75 minut, w temperaturze 150°C (wstawiać do nagrzanego piekarnika).

Wyjąć. Wystudzić przez kilka godzin, a na zupełnie chłodny wierzch wylać żelkę mango (agar zalać wodą do przykrycia, wymieszać, na chwilę odstawić, potem podgrzać tylko do rozpuszczenia i energicznie wmieszać do pulpy z mango) – schłodzić w lodówce przez całą noc.

Ten wpis został opublikowany w kategorii Serniki. Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *