Kolejny w krótkim czasie bardzo smaczny sernik, który swobodnie może zagościć na tegorocznym stole wielkanocnym: kruchy, maślany, pełnoziarnisty spód, aksamitna, kremowa masa serowa i gładka, soczysta żelka z mango.
Sernik jest wysoki, superdelikatny, odpowiednio słodki, dzięki dodatkowi żelki orzeźwiający, a do tego pięknie się kroi 😉
Przepis na sernik z żelką mango (tortownica o średnicy 24 cm) (Przepis na spód pochodzi z bloga:https://smacznapyza.blogspot.com/, a na masę serową z: http://gotujebolubie.pl/; trochę zmodyfikowałam i tak też podaję)
Składniki:
Spód:
- 90 g mąki pszennej (pełnoziarnistej)
- 30 g mąki pszennej (tortowej)
- 6 g cukru pudru
- 75 g masła
- 1,5 żółtka
- 4,5 g proszku do pieczenia
- szczypta soli
Masa serowa:
- 750 g twarogu półtłustego lub tłustego (zmielonego przynajmniej dwukrotnie)
- 150 ml śmietany 36%
- 3 duże jajka
- 1 szklanka cukru
- 1,5 łyżki mąki ziemniaczanej
- 1,5 łyżki mąki pszennej (tortowej)
- 1 łyżeczka aromatu waniliowego
Żelka mango:
- 800 g pulpy z mango z puszki
- 2 płaskie łyżki agaru
Sposób przygotowania:
Wszystkie składniki na spód zagnieść, a gotowym ciastem wylepić wcześniej wyłożoną papierem do pieczenia formę. Następnie ponakłuwać je widelcem.
Podpiec około 15 minut, w temperaturze 180°C (wstawiać do nagrzanego piekarnika).
Gotową masę serową wylać na podpieczony spód (wszystkie produkty wrzucić do miski – krótko zmiksować; tylko do połączenia, by niepotrzebnie nie napowietrzać masy).
Piec w kąpieli wodnej (wystarczy, że pod formą z ciastem umieści się naczynie żaroodporne wypełnione wodą) około 70-75 minut, w temperaturze 150°C (wstawiać do nagrzanego piekarnika).
Wyjąć. Wystudzić przez kilka godzin, a na zupełnie chłodny wierzch wylać żelkę mango (agar zalać wodą do przykrycia, wymieszać, na chwilę odstawić, potem podgrzać tylko do rozpuszczenia i energicznie wmieszać do pulpy z mango) – schłodzić w lodówce przez całą noc.