Orzechowe wianki z lukrem i kandyzowaną skórką

Kruche orzechowe ciasteczka w kształcie wianków ze słodkim, pomarańczowym lukrem i kandyzowaną skórką 😉

Nie wymagają wałkowania (co dla mnie jest ogromnym atutem, bo okrutnie nie lubię wałkować i wycinać ciastek), tylko wystarczy uformować wałek, pokroić na mniejsze fragmenty i posklejać w kółeczka.

Są naprawdę bardzo smaczne: chrupiące, maślane, do tego przepięknie pachną!

Przepis na orzechowe wianki z lukrem i kandyzowaną skórką (mi wyszło 30 sztuk) (Przepis pochodzi ze strony: https://kuchnialidla.pl/)

Składniki:

Ciasto:

  • 150 g mąki pszennej (tortowej)
  • 125 g mielonych orzechów włoskich
  • 50 g cukru
  • 50 g płynnego miodu
  • 125 g masła
  • szczypta proszku do pieczenia
  • szczypta soli

Dodatkowo:

  • 150 g cukru pudru + 2-3 łyżki soku wyciśniętego z pomarańczy
  • kandyzowana skórka pomarańczowa

Sposób przygotowania:

Składniki na ciasto zagnieść, uformować w kulę, owinąć folią spożywczą i schłodzić w lodówce przez 2 h.

Po upływie wskazanego czasu z ciasta uformować wałeczki o średnicy 1-2 cm, pokroić nożem na kawałki i z każdego kawałka zlepić kółko o średnicy około 6 cm.

Piec około 15 minut, w temperaturze 180°C.

Wyjąć. Wystudzić. Z wierzchu oblać lukrem (cukier puder rozetrzeć na gładko z sokiem wyciśniętym z pomarańczy) i obsypać kandyzowaną skórką.

 

Ten wpis został opublikowany w kategorii Ciasteczka, Przepisy, Przepisy. Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *