Dzisiaj jeszcze tak poświątecznie, bo przepis na babkę – tym razem stracciatella, czyli waniliowa z dodatkiem posiekanej czekolady, a z wierzchu oblana polewą.
Klasyczna. Aromatyczna. Puszysta. Mięciutka. I oczywiście przepyszna 😉
Przepis na babkę stracciatella (forma na babkę o pojemności 2 l) (Przepis pochodzi z Moich Wypieków)
Składniki:
Babka:
- 300 g mąki pszennej (tortowej)
- 1 szklanka cukru
- 4 duże jajka
- 250 g miękkiego masła
- 125 ml mleka
- 1 łyżeczka aromatu waniliowego
- 1 i 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
- 70 g posiekanej gorzkiej czekolady
Polewa:
- 60 g gorzkiej czekolady
- 30 ml śmietany 30%
Dodatkowo:
- wiórki z białej czekolady (do ozdoby)
Sposób przygotowania:
Masło utrzeć z cukrem na puch, następnie, cały czas miksując, dodawać po jednym jajku, potem aromat i naprzemiennie mleko oraz mąkę przesianą z proszkiem – połączyć. Na sam koniec wmieszać posiekaną czekoladę.
Ciasto przelać do foremki wysmarowanej masłem oraz oprószonej bułką tartą (chyba, że jest silikonowa – wtedy nie trzeba).
Piec około 45-50 minut, w temperaturze 160°C (do suchego patyczka).
Wyjąć. Chwilę przestudzić w formie i przełożyć na paterę.
Z wierzchu oblać polewą (do podgrzanej śmietany wrzucić połamaną na kostki czekoladę, poczekać aż się rozpuści i wymieszać na gładko) i oprószyć wiórkami białej czekolady.