Babka stracciatella

Dzisiaj jeszcze tak poświątecznie, bo przepis na babkę – tym razem stracciatella, czyli waniliowa z dodatkiem posiekanej czekolady, a z wierzchu oblana polewą.

Klasyczna. Aromatyczna. Puszysta. Mięciutka. I oczywiście przepyszna 😉

Przepis na babkę stracciatella (forma na babkę o pojemności 2 l) (Przepis pochodzi z Moich Wypieków)

Składniki:

Babka:

  • 300 g mąki pszennej (tortowej)
  • 1 szklanka cukru 
  • 4 duże jajka
  • 250 g miękkiego masła
  • 125 ml mleka
  • 1 łyżeczka aromatu waniliowego
  • 1 i 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 70 g posiekanej gorzkiej czekolady

Polewa:

  • 60 g gorzkiej czekolady
  • 30 ml śmietany 30%

Dodatkowo:

  • wiórki z białej czekolady (do ozdoby)

Sposób przygotowania:

Masło utrzeć z cukrem na puch, następnie, cały czas miksując, dodawać po jednym jajku, potem aromat i naprzemiennie mleko oraz mąkę przesianą z proszkiem – połączyć. Na sam koniec wmieszać posiekaną czekoladę.

Ciasto przelać do foremki wysmarowanej masłem oraz oprószonej bułką tartą  (chyba, że jest silikonowa – wtedy nie trzeba).

Piec około 45-50 minut, w temperaturze 160°C (do suchego patyczka).

Wyjąć. Chwilę przestudzić w formie i przełożyć na paterę.

Z wierzchu oblać polewą (do podgrzanej śmietany wrzucić połamaną na kostki czekoladę, poczekać aż się rozpuści i wymieszać na gładko) i oprószyć wiórkami białej czekolady.

Ten wpis został opublikowany w kategorii Babki, Przepisy, Przepisy. Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *