Tres leches – meksykańskie ciasto mleczne

Dzisiaj przepis na słynne ciasto meksykańskie nasączone mleczną mieszanką, w skład której wchodzi śmietana 30%, mleko skondensowane słodzone i niesłodzone – dzięki tak dużej ilości mleka ciasto staje się przyjemnie wilgotne (bardzo wilgotne, ale nie mokre, tylko takie gąbczaste).

Wierzch ozdabia chmurka bitej śmietany, dodatkowo oprószona podprażonym kokosem, płatkami migdałów lub kawałkami białej czekolady.

Ciasto jest słodkie, ale nie za słodkie – naprawdę smaczne i bardzo proste!

Przepis na Tres leches – meksykańskie ciasto mleczne (tortownica o średnicy 24 cm lub forma o wymiarach 23 x 33 cm) (Przepis pochodzi z Moich Wypieków)

Składniki:

Ciasto:

  • 2 szklanki mąki pszennej (tortowej)
  • 1 szklanka cukru 
  • 4 jajka
  • 110 g masła
  • 250 ml mleka
  • 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli

Mleczna mieszanka:

  • 300 ml skondensowanego słodzonego mleka
  • 370 ml skondensowanego niesłodzonego mleka
  • 3/4 szklanki (185 ml) śmietany 30%
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii

Dodatkowo:

  • 300 ml śmietany 36%
  • 1 łyżka cukru pudru
  • podprażone wiórki kokosowe lub płatki migdałowe (ewentualnie biała czekolada)

Sposób przygotowania:

Do garnka wlać mleko i dodać masło – zagotować do roztopienia.

Jajka ubić z cukrem i ekstraktem na puszystą masę (musi podwoić objętość).

Do masy jajecznej dodawać w dwóch turach, naprzemiennie, przesiane suche składniki i mleko z roztopionym masłem – połączyć.

Ciasto przelać do wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy lub prostokątnej blaszki.

Piec około 40 minut, w temperaturze 160°C (do suchego patyczka).

Podczas gdy ciasto się piecze przygotować mieszankę mleczną (wymieszać składniki).

Upieczone ciasto wyjąć z piekarnika, odczekać 10 minut, wyjąć je z foremki, umieścić na talerzu, ponakłuwać patyczkiem do szaszłyków i powoli, łyżka po łyżce, nasączać je mieszanką (wchłonie dosłownie wszystko).

Po nasączeniu ciasto wystudzić do temperatury pokojowej, a potem wstawić do lodówki na 3 h.

Po upływie tego czasu wierzch ciasta posmarować bitą śmietaną i oprószyć podprażonym kokosem, migdałem lub posiekaną białą czekoladą.

Przechowywać w lodówce.

Ten wpis został opublikowany w kategorii Przepisy, Przepisy, Torty. Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *