Bardzo smaczna, prosta i szybka w wykonaniu szarlotka z budyniem śmietankowym i jabłkami.
Przepięknie pachnie cynamonem, jest idealnie krucha, maślana, dzięki budyniowi kremowa, z dużą ilością jabłek i chrupiącą, słodką od pudru kruszonką 😉
Przepis na budyniową szarlotkę (tortownica o średnicy 27 cm lub forma o wymiarach 25 x 35 cm) (Przepis pochodzi z bloga: https://malacukierenka.pl/)
Składniki:
Ciasto:
- 500 g mąki pszennej (tortowej)
- 190 g brązowego cukru
- 12 g cukru waniliowego
- 250 g masła
- 1 jajko
- 2 żółtka
- 3 łyżki kwaśnej śmietany 18%
- 2 pełne łyżeczki proszku do pieczenia
Masa budyniowo-jabłkowa:
- 1,5 kg jabłek
- 3 opakowania budyniu śmietankowego bez cukru
- 1 l mleka
- 6 łyżek brązowego cukru
- 1 łyżeczka cynamonu
Dodatkowo:
- 3-4 łyżki bułki tartej
- cukier puder (do oprószenia)
Sposób przygotowania:
Z wyżej podanych składników na ciasto zagnieść kruche ciasto, podzielić na 2 części (większą i mniejszą), owinąć je w folię spożywczą i schłodzić w lodówce przez 30 minut.
Schłodzoną większą część rozwałkować, umieścić w wyłożonej papierem do pieczenia formie i dość gęsto ponakłuwać widelcem.
Podpiec około 20 minut, w temperaturze 180°C (do suchego patyczka).
W tym czasie przygotować masę budyniowo-jabłkową: jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne i pokroić w kostkę. Do garnka wlać 700 ml mleka, wsypać cukier, zagotować i wlać rozmieszany z resztą mleka budyń – gotować do gęstości, po czym zdjąć z ognia i wmieszać jabłka.
Podpieczony spód oprószyć bułką tartą, wylać masę, oprószyć cynamonem i zetrzeć na tarce drugą część ciasta.
Piec około 45-55 minut, w temperaturze 170°C (do suchego patyczka).
Wyjąć. Wystudzić. Wierzch posypać cukrem pudrem.