Budyniowa szarlotka

Bardzo smaczna, prosta i szybka w wykonaniu szarlotka z budyniem śmietankowym i jabłkami.

Przepięknie pachnie cynamonem, jest idealnie krucha, maślana, dzięki budyniowi kremowa, z dużą ilością jabłek i chrupiącą, słodką od pudru kruszonką 😉

Przepis na budyniową szarlotkę (tortownica o średnicy 27 cm lub forma o wymiarach 25 x 35 cm) (Przepis pochodzi z bloga: https://malacukierenka.pl/)

Składniki:

Ciasto:

  • 500 g mąki pszennej (tortowej)
  • 190 g brązowego cukru 
  • 12 g cukru waniliowego
  • 250 g masła
  • 1 jajko
  • 2 żółtka
  • 3 łyżki kwaśnej śmietany 18%
  • 2 pełne łyżeczki proszku do pieczenia

Masa budyniowo-jabłkowa:

  • 1,5 kg jabłek 
  • 3 opakowania budyniu śmietankowego bez cukru
  • 1 l mleka
  • 6 łyżek brązowego cukru
  • 1 łyżeczka cynamonu

Dodatkowo:

  • 3-4 łyżki bułki tartej
  • cukier puder (do oprószenia)

Sposób przygotowania:

Z wyżej podanych składników na ciasto zagnieść kruche ciasto, podzielić na 2 części (większą i mniejszą), owinąć je w folię spożywczą i schłodzić w lodówce przez 30 minut.

Schłodzoną większą część rozwałkować, umieścić w wyłożonej papierem do pieczenia formie i dość gęsto ponakłuwać widelcem.

Podpiec około 20 minut, w temperaturze 180°C (do suchego patyczka).

W tym czasie przygotować masę budyniowo-jabłkową: jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne i pokroić w kostkę. Do garnka wlać 700 ml mleka, wsypać cukier, zagotować i wlać rozmieszany z resztą mleka budyń – gotować do gęstości, po czym zdjąć z ognia i wmieszać jabłka.

Podpieczony spód oprószyć bułką tartą, wylać masę, oprószyć cynamonem i zetrzeć na tarce drugą część ciasta.

Piec około 45-55 minut, w temperaturze 170°C (do suchego patyczka).

Wyjąć. Wystudzić. Wierzch posypać cukrem pudrem.

Ten wpis został opublikowany w kategorii Jabłeczniki, szarlotki, z jabłkami, Przepisy, Przepisy. Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *