Red Velvet Cake to popularne amerykańskie ciasto o intensywnym, czerwonym kolorze.
Nie jest to puszysty biszkopt, lecz wilgotne, aksamitne i dość ciężkie ciasto.
Przeważnie wykonuje się je w formie tortu, ale ja upiekłam na jego bazie przepyszny sernik z dodatkiem lekko słonego kremu maślano-serkowego.
Wierzch oraz boki są oprószone okruszkami.
Ciasto jest wysokie, raczej nie powinno sprawiać problemów w trakcie pieczenia, a piecze się je błyskawicznie (składniki na ciasto można nawet wymieszać widelcem, a masa serowa nie wymaga stopniowego łączenia, tylko od razu wszystko wrzuca się do miski).
To naprawdę bardzo smaczny i cieszący oczy wypiek 😉
Przepis na sernik z Red Velvet Cake (tortownica o średnicy 21 cm) (Przepis pochodzi z Moich Wypieków)
Składniki:
Ciasto Red Velvet:
- 1 i 1/4 szklanki mąki pszennej (tortowej)
- 3/4 szklanki cukru
- 0,5 łyżki gorzkiego kakao
- 1 duże jajko
- 3/4 szklanki oleju słonecznikowego
- 0,5 szklanki maślanki lub kefiru
- 0,5 łyżki octu
- 0,5 łyżeczki ekstraktu waniliowego
- 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej
- szczypta soli
- szczypta czerwonego barwnika
W jednej misce wymieszać suche składniki (poza sodą), a w drugiej mokre (poza octem), następnie suche wsypać do mokrych i wymieszać (można mikserem, ale można też ręcznie, np. widelcem lub rózgą).
Do małej miseczki wlać ocet i wsypać sodę – połączyć. Powstałą pianę szybko wmieszać do reszty składników.
Na sam koniec, na oko (zacząć od niedużej szczypty), dodać do ciasta czerwony barwnik (najlepiej w proszku, ponieważ płynne i rozrzedzają i nie nadają tak intensywnej barwy).
Ciasto przelać do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia.
Piec około 30 minut (lub trochę dłużej), w temperaturze 180°C.
Wyjąć. Wystudzić.
Masa serowa:
- 600 g twarogu półtłustego (dwukrotnie zmielonego)
- 3/4 szklanki cukru
- 2 jajka
- 0,5 szklanki śmietany 18%
- 1 łyżka mąki pszennej (tortowej)
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
Wszystkie składniki umieścić w misie miksera i zmiksować do połączenia składników.
Masę przelać do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia.
Piec około 45-60 minut w kąpieli wodnej, w temperaturze 160°C.
Wyjąć. Wystudzić w lekko uchylonym piekarniku. Włożyć do lodówki na kilka godzin.
Krem z serka kremowego:
- 170 g serka kremowego „Philadelphia”
- 140 g miękkiego masła
- 1 szklanka cukru pudru
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
Wszystkie składniki zmiksować na gładki krem.
Wykonanie:
Na paterę wyłożyć ciasto Red Velvet. Wyrównać (ściąć górkę). Ścinki zachować i pokruszyć.
Ciasto posmarować połową kremu z serka kremowego, wyłożyć masę serową, z wierzchu i po bokach posmarować pozostałym kremem i obsypać okruszkami – schłodzić.
Przechowywać w lodówce.