Sernik z Red Velvet Cake

Red Velvet Cake to popularne amerykańskie ciasto o intensywnym, czerwonym kolorze.

Nie jest to puszysty biszkopt, lecz wilgotne, aksamitne i dość ciężkie ciasto.

Przeważnie wykonuje się je w formie tortu, ale ja upiekłam na jego bazie przepyszny sernik z dodatkiem lekko słonego kremu maślano-serkowego.

Wierzch oraz boki są oprószone okruszkami.

Ciasto jest wysokie, raczej nie powinno sprawiać problemów w trakcie pieczenia, a piecze się je błyskawicznie (składniki na ciasto można nawet wymieszać widelcem, a masa serowa nie wymaga stopniowego łączenia, tylko od razu wszystko wrzuca się do miski).

To naprawdę bardzo smaczny i cieszący oczy wypiek 😉

Przepis na sernik z Red Velvet Cake (tortownica o średnicy 21 cm) (Przepis pochodzi z Moich Wypieków)

Składniki:

Ciasto Red Velvet:

  • 1 i 1/4 szklanki mąki pszennej (tortowej)
  • 3/4 szklanki cukru 
  • 0,5 łyżki gorzkiego kakao
  • 1 duże jajko
  • 3/4 szklanki oleju słonecznikowego
  • 0,5 szklanki maślanki lub kefiru
  • 0,5 łyżki octu
  • 0,5 łyżeczki ekstraktu waniliowego
  • 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej
  • szczypta soli
  • szczypta czerwonego barwnika

W jednej misce wymieszać suche składniki (poza sodą), a w drugiej mokre (poza octem), następnie suche wsypać do mokrych i wymieszać (można mikserem, ale można też ręcznie, np. widelcem lub rózgą).

Do małej miseczki wlać ocet i wsypać sodę – połączyć. Powstałą pianę szybko wmieszać do reszty składników.

Na sam koniec, na oko (zacząć od niedużej szczypty), dodać do ciasta czerwony barwnik (najlepiej w proszku, ponieważ płynne i rozrzedzają i nie nadają tak intensywnej barwy).

Ciasto przelać do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia.

Piec około 30 minut (lub trochę dłużej), w temperaturze 180°C.

Wyjąć. Wystudzić.

Masa serowa:

  • 600 g twarogu półtłustego (dwukrotnie zmielonego)
  • 3/4 szklanki cukru
  • 2 jajka
  • 0,5 szklanki śmietany 18%
  • 1 łyżka mąki pszennej (tortowej)
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego

Wszystkie składniki umieścić w misie miksera i zmiksować do połączenia składników.

Masę przelać do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia.

Piec około 45-60 minut w kąpieli wodnej, w temperaturze 160°C.

Wyjąć. Wystudzić w lekko uchylonym piekarniku. Włożyć do lodówki na kilka godzin.

Krem z serka kremowego:

  • 170 g serka kremowego „Philadelphia”
  • 140 g miękkiego masła
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii

Wszystkie składniki zmiksować na gładki krem.

Wykonanie:

Na paterę wyłożyć ciasto Red Velvet. Wyrównać (ściąć górkę). Ścinki zachować i pokruszyć.

Ciasto posmarować połową kremu z serka kremowego, wyłożyć masę serową, z wierzchu i po bokach posmarować pozostałym kremem i obsypać okruszkami – schłodzić.

Przechowywać w lodówce.

Ten wpis został opublikowany w kategorii Przepisy, Przepisy, Serniki. Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *