Bardzo smaczne ziołowo-czosnkowe bułeczki, które robi się błyskawicznie, a one same długo zachowują świeżość.
Mięciutkie. Puchate. Aromatyczne.
Doskonałe na ciepło oraz na zimno.
Przepis na puszyste maślane bułeczki z czosnkiem i ziołami (8 sztuk) (Przepis pochodzi z bloga:http://blogzapetytem.pl/ )
Składniki:
Ciasto:
- 400 g mąki pszennej (tortowej)
- 4 g suchych drożdży
- 30 g przestudzonego, roztopionego masła
- 280 ml letniego mleka
- 3 łyżeczki cukru
- 1 łyżeczka soli
Dodatkowo:
- 50 g miękkiego masła
- 3 ząbki czosnku
- 1 łyżka posiekanej pietruszki
- 1 łyżka posiekanego koperku
- szczypta soli
- 1 jajko + 1 łyżka mleka (do posmarowania)
Sposób przygotowania:
Ze wszystkich składników zagnieść gładkie, elastyczne ciasto i odstawić na 1 h do wyrośnięcia.
Gdy ciasto wyrośnie, podzielić je na 8 części, uformować podłużne bułeczki, ponacinać nożem, w nacięciach umieścić nadzienie (masło+przeciśnięty przez praskę czosnek+pietruszka+koperek+sól), z wierzchu posmarować jajkiem wymieszanym z mlekiem – odstawić na 30 minut do ponownego wyrośnięcia.
Piec około 15 minut, w temperaturze 180 °C.