Bardzo prosty przepis na urocze kolorowe ciasteczka z mnóstwem bakalii i jednocześnie dobry sposób na to, by pozbyć się resztek orzechów, kandyzowanych skórek, suszonych owoców, wiórków, itd.
Ciasteczka są kruche, maślane, słodkie (ale nie przesadnie) i mocno chrupiące.
To naprawdę pyszna oraz błyskawiczna (pomijając czas oczekiwania, gdy ciasto się chłodzi) propozycja na małe co nieco do herbaty 😉
Przepis na kolorowe ciasteczka z bakaliami (mi wyszło 35 sztuk) (Przepis pochodzi z bloga: https://malacukierenka.pl/)
Składniki:
Ciasto:
- 320 g mąki pszennej (tortowej)
- 120 g cukru pudru
- 230 g miękkiego masła
- 1 jajko
- 100 g posiekanych orzechów laskowych/włoskich/nerkowców/ziemnych/brazylijskich, itd.
- 3 łyżki suchego maku
- 70 g suszonej żurawiny/wiśni/ suszonego banana
- 50 g kandyzowanej papai/kandyzowanego mango lub ananasa
- 2 łyżki mieszanki kandyzowanych skórek
- 1 łyżeczka aromatu waniliowego
Dodatkowo:
- kolorowa posypka cukrowa
Sposób przygotowania:
Masło utrzeć z cukrem pudrem na puch, potem dodać jajko i aromat, następnie wsypać mąkę i wszystkie bakalie – zagnieść, po czym uformować wałeczek, z wierzchu obsypać go cukrową posypką, zrolować, by dobrze się przykleiła, owinąć folią spożywczą i schłodzić w lodówce przez około 5 h.
Po upływie wskazanego czasu ciasto wyjąć z foli, pokroić w plastry i ułożyć je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
Piec około 15-17 minut, w temperaturze 180°C (do lekkiego zarumienienia).
Wyjąć. Wystudzić.