Kolorowe ciasteczka z bakaliami

Bardzo prosty przepis na urocze kolorowe ciasteczka z mnóstwem bakalii i jednocześnie dobry sposób na to, by pozbyć się resztek orzechów, kandyzowanych skórek, suszonych owoców, wiórków, itd.

Ciasteczka są kruche, maślane, słodkie (ale nie przesadnie) i mocno chrupiące.

To naprawdę pyszna oraz błyskawiczna (pomijając czas oczekiwania, gdy ciasto się chłodzi) propozycja na małe co nieco do herbaty 😉

Przepis na kolorowe ciasteczka z bakaliami (mi wyszło 35 sztuk) (Przepis pochodzi z bloga: https://malacukierenka.pl/)

Składniki:

Ciasto:

  • 320 g mąki pszennej (tortowej)
  • 120 g cukru pudru
  • 230 g miękkiego masła
  • 1 jajko
  • 100 g posiekanych orzechów laskowych/włoskich/nerkowców/ziemnych/brazylijskich, itd.
  • 3 łyżki suchego maku
  • 70 g suszonej żurawiny/wiśni/ suszonego banana
  • 50 g kandyzowanej papai/kandyzowanego mango lub ananasa
  • 2 łyżki mieszanki kandyzowanych skórek
  • 1 łyżeczka aromatu waniliowego

Dodatkowo:

  • kolorowa posypka cukrowa

Sposób przygotowania:

Masło utrzeć z cukrem pudrem na puch, potem dodać jajko i aromat, następnie wsypać mąkę i wszystkie bakalie – zagnieść, po czym uformować wałeczek, z wierzchu obsypać go cukrową posypką, zrolować, by dobrze się przykleiła, owinąć folią spożywczą i schłodzić w lodówce przez około 5 h.

Po upływie wskazanego czasu ciasto wyjąć z foli, pokroić w plastry i ułożyć je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.

Piec około 15-17 minut, w temperaturze 180°C (do lekkiego zarumienienia).

Wyjąć. Wystudzić.

Ten wpis został opublikowany w kategorii Ciasteczka, Przepisy, Przepisy. Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *