Rolada cytrynowa z bezami

Na niedzielne popołudnie proponuję przepyszną roladę cytrynową, która jest naprawdę mocno cytrynowa, ale dzięki temu wyrazista i orzeźwiająca; co jednak nie oznacza, że brak jej delikatności, ponieważ ciasto jest leciutkie i puszyste, masa aksamitna, a bezy, galaretka oraz konfitura są tymi słodkimi akcentami.

No i ten wierzch spowity błyszczącym glacage na bazie lemon curdu – cudowny!

Całym sercem polecam 😉

Przepis na roladę cytrynową z bezami (blacha o wymiarach 43x28cm) (Przepis na ciasto pochodzi z Moich Wypieków od Pani Doroty, a na glacage pochodzi z bloga: http://mojepasjekrakow.blogspot.com/)

Składniki:

Biszkopt:

  • 115 g mąki pszennej (tortowej)
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 100 g cukru
  • 4 duże jajka (białka i żółtka osobno)
  • 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli

Masa śmietanowo-twarożkowa:

  • 200 ml śmietany 36%
  • 250 g twarożku sernikowo-kanapkowego „Wieluń. Mój Ulubiony”.
  • 1 kopiasta łyżka cukru pudru

Glacage cytrynowy:

  • 2 duże jajka
  • 2 żółtka
  • skórka otarta z 2 cytryn
  • sok wyciśnięty z 2 cytryn
  • 160 g cukru
  • 80 g masła
  • 1 łyżeczka agaru
  • 2 łyżeczki gorącej wody

Dodatkowo:

  • cytrynowa wódka (do nasączenia)
  • 4-5 łyżek konfitury z cytryn
  • 1 galaretka cytrynowa rozpuszczona w 300 ml wrzątku (użyłam tej na agarze)
  • mini bezy (do oprószenia)

Sposób przygotowania:

Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę, po czym powoli, łyżka po łyżce, cały czas miksując, wsypać cukier. Następnie dodać żółtka – połączyć. Na sam koniec delikatnie, ręcznie, przy pomocy szpatułki, wmieszać obie mąki przesiane z proszkiem do pieczenia.

Gotowe ciasto rozprowadzić równomiernie po dużej blaszce o niskich brzegach wcześniej wyłożonej papierem do pieczenia.

Przygotować lniany ręcznik kuchenny i oprószyć go cukrem pudrem.

Piec około 12 minut, w temperaturze 170 °C (wstawić do nagrzanego piekarnika).

Ciasto wyjąć z piekarnika, obrócić do góry dnem, przełożyć na lniany ręcznik, usunąć papier i zwinąć roladę wzdłuż dłuższego boku (razem z ręcznikiem) – odstawić do wystudzenia.

Galaretkę rozpuścić w 300 ml wrzątku i odstawić, by zaczęła tężeć, a gdy już stężeje pokroić ją w kostkę.

Śmietanę ubić z serkiem i cukrem pudrem.

Glacage cytrynowy:

Agar rozpuścić w gorącej wodzie i odstawić.

Jajka oraz żółtka dokładnie roztrzepać, po czym dodać cukier – wymieszać, wlać do rondelka, wlać sok, wrzucić skórkę otartą z cytryny, chwilę podgrzać i dodać masło – podgrzewać na niewielkim ogniu, cały czas mieszając, a gdy zgęstnieje przetrzeć przez sitko.

Agar podgrzać w kąpieli wodnej tylko do momentu, aż się rozpuści i wlać do cytrynowej mieszanki – schłodzić; wtedy też odpowiednio zgęstnieje.

Wykonanie:

Wystudzoną roladę odwinąć, usunąć ręcznik, delikatnie nasączyć cytrynową wódką, posmarować konfiturą, potem równomiernie rozprowadzić masę śmietanowo-twarożkową, poukładać na niej pokrojoną w kostkę galaretkę i zwinąć w taki sam sposób jak była zwinięta wraz z ręcznikiem, z wierzchu oblać wystudzonym i gęstniejącym glacage – schłodzić przez około 3 h w lodówce. Przed podaniem obsypać mini bezami.

 

Ten wpis został opublikowany w kategorii Owocowe, Przepisy, Przepisy, Rolady. Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *