Wypieki na bazie kawy oraz herbaty są niesamowicie aromatyczne i rzekłabym nawet, że rozgrzewające (bodaj tylko w mojej świadomości; a przecież wiadomo, że świadomość może bardzo, bardzo dużo 😉 ), ponieważ często dodaje się do nich rozmaite likiery, brandy, whisky, orzechy, powidła, suszone owoce czy korzenne przyprawy, co idealnie wpasowuje je w jesienny klimat.
I choć nie ma teraz jesieni, a na dworze panoszy się słońce, to… warto pozwolić rozpanoszyć się na stole, talerzyku, a potem w ustach kęsowi, dwóm, trzem, więcej i więcej tego ciasta, bo jest naprawdę bardzo, bardzo smaczne: mięciutkie, z posmakiem mocnej, czarnej herbaty i drobinkami tej owocowej, nafaszerowane dużą ilością chrupiących orzechów, żurawiny, moreli, śliwek, rodzynków, z subtelnie ostrą nutą alkoholu, cynamonu, imbiru oraz kardamonu, z wierzchu posmarowane gęstymi powidłami śliwkowymi i ponownie oprószone orzechami – coś wspaniałego.
Przepis na Gruzińskie ciasto herbaciane z bakaliami i powidłami (keksówka o wymiarach 20x10cm) (Przepis na ciasto pochodzi z bloga: http://www.mirabelkowy.pl/; podaję z moimi zmianami)
Składniki:
Ciasto:
- 2 szklanki mąki pszennej (tortowej)
- 1 szklanka brązowego cukru
- 2 jajka
- 3 łyżki oleju słonecznikowego
- 3 łyżki powideł śliwkowych
- 200 ml mocnej, zaparzonej, czarnej herbaty
- 2 łyżki zmielonej herbaty owocowej
- 0,5 łyżeczki cynamonu
- 0,5 łyżeczki kardamonu
- 0,5 łyżeczki imbiru
- 1 garść posiekanych i namoczonych w likierze orzechowym suszonych owoców (u mnie śliwki, morele, żurawina, banany i rodzynki)
- 1 garść posiekanych orzechów włoskich i laskowych
- 1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
Dodatkowo:
- 3-4 łyżki powideł śliwkowych
- 2-3 łyżki posiekanych orzechów włoskich i laskowych
Sposób przygotowania:
Jajka (w całości) zmiksować z cukrem na gęstą masę, potem, cały czas miksując, dodać olej, powidła i zaparzoną czarną herbatę. Następnie wsypać mąkę zmieszaną z proszkiem, sodą, zmieloną herbatą owocową, cynamonem, kardamonem i imbirem. Na sam koniec wmieszać posiekane orzechy i owoce (wcześniej należy je odsączyć).
Ciasto przelać do keksówki.
Piec około 40 minut (lub chwilę dłużej), w temperaturze 180°C (wbity patyczek musi być suchy).
Wyjąć.
Jeszcze ciepłe posmarować z wierzchu powidłami śliwkowymi i oprószyć posiekanymi orzechami.