Kukurydziane ciasto drożdżowe z budyniem i truskawkami

Lipiec rozpoczynam takim oto żółciutkim niczym słońce ciastem drożdżowym, które swój piękny kolor zawdzięcza dodatkowi mąki kukurydzianej; dodatek ten sprawia również, że nie da się go ręcznie wyrobić, lecz należy składniki wymieszać przy pomocy łyżki, ponieważ ciasto jest luźne – ale to nie zmienia faktu, że wyrasta równie wysokie, równie wspaniale pachnie, a jego konsystencja jest bardziej gąbczasta niż puchata, co, według mnie, ma wpływ na to, że smakuje jeszcze lepiej!

No chyba, że to dzięki dużej ilości aksamitnego budyniu waniliowego, soczystych truskawek i superchrupiącej kruszonki? 😉

Polecam. Bardzo.

Przepis na kukurydziane ciasto drożdżowe z budyniem i truskawkami (tortownica o średnicy 26 cm albo większej) (Przepis na ciasto drożdżowe pochodzi z Moich Wypieków od Pani Doroty; dodałam mąkę kukurydzianą)

Składniki:

Ciasto:

  • 500 g mąki kukurydzianej
  • 310 g mąki pszennej (tortowej)
  • 15 g drożdży suchych (lub 30 g świeżych; z nich najpierw należy wykonać rozczyn)
  • 375 ml mleka
  • 113 g masła (roztopionego i wystudzonego)
  • 120 g cukru
  • 3 duże jajka
  • 1 łyżeczka soli

Kruszonka:

  • 0,5 szklanki mąki kukurydzianej
  • 0,5 szklanki mąki pszennej (tortowej)
  • 3/4 szklanki cukru
  • 100 g masła

Dodatkowo:

  • 2 budynie waniliowe + 500 ml mleka + 2 łyżki cukru + 1 łyżka masła
  • kilka świeżych truskawek
  • 1 jajko wymieszane z 1 łyżką mleka (do posmarowania)

Sposób przygotowania:

Mąki wymieszać z suchymi drożdżami, następnie dodać resztę składników i połączyć przy użyciu łyżki do momentu aż masa stanie się jednolita (ciasto nie będzie miękkie i elastyczne, tylko raczej luźne) – odstawić pod przykryciem w ciepłe miejsce na 1,5 h.

Po upływie wskazanego czasu ciasto posmarować z wierzchu jajkiem wymieszanym z mlekiem i oprószyć kruszonką (połączyć składniki) – odstawić na kolejne 30 minut.

Piec około 35-40 minut (lub chwilę dłużej), w temperaturze 175°C.

Wyjąć. Wystudzić.

W tym czasie, zgodnie z instrukcją umieszczoną na opakowaniu, należy ugotować budyń waniliowy i pokroić w plasterki truskawki.

Chłodne ciasto przekroić na dwa blaty: na pierwszy wyłożyć wystudzony budyń, poukładać truskawki i przycisnąć drugim blatem (tym z kruszonką).

Ten wpis został opublikowany w kategorii Drożdżowe, Przepisy, Przepisy. Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *