Torcik straciatella z czereśniami

Soczysty i orzeźwiający wypiek na nadchodzący weekend, czyli torcik straciatella z czereśniami: mięciutki kakaowy biszkopt nasączony czereśniową nalewką i posmarowany gęstą konfiturą, dużo śmietankowego kremu o piankowej konsystencji z wiórkami gorzkiej czekolady i ogrom świeżych czereśni zatopionych w karminowej galaretce 😉

Najlepiej smakuje mocno schłodzony!

Z czereśniami polecam również:

  1. Czereśniową chmurkę
  2. Czereśniową tartę
  3. Kruche ciasto z budyniową pianką i czereśniami
  4. Mini serniczki z czereśniami i polewą czekoladową

Przepis na torcik straciatella z czereśniami (tortownica o średnicy 24 cm) (Przepis na biszkopt pochodzi z bloga: http://gotowaniecieszy.blox.pl/html)

Składniki:

Biszkopt kakaowy:

  • 0,5 szklanki mąki pszennej (tortowej)
  • 0,5 szklanki cukru
  • 3 jajka (białka i żółtka osobno)
  • 1 łyżka gorzkiego kakao
  • 1 łyżka oleju
  • 1 łyżka zimnej wody
  • 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia

Krem straciatella:

  • 200 ml śmietany 30%
  • 500 g serka mascarpone
  • 2 płaskie łyżki cukru pudru
  • 12 kostek gorzkiej czekolady
  • 2 płaskie łyżeczki agaru + 4 łyżki wody

Dodatkowo:

  • nalewka czereśniowa (do nasączenia)
  • 4 łyżki konfitury czereśniowej
  • 0,5 kg świeżych czereśni
  • 2 galaretki czereśniowe + 700 ml wrzątku (użyłam tych na agarze)

Sposób przygotowania:

Galaretki zalać wrzątkiem, wymieszać i odstawić do lekkiego stężenia.

Czereśnie odpestkować.

Białka ubić z cukrem na sztywno, cały czas miksując dodać żółtka, potem olej i wodę. Na sam koniec wsypać mąkę przesianą z proszkiem oraz gorzkim kakao – wymieszać ręcznie, szpatułką.

Ciasto przelać do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia i delikatnie wysmarowanej masłem oraz oprószonej bułką tartą.

Piec około 20 minut, w temperaturze 180°C (do suchego patyczka).

Wyjąć. Wystudzić. Zdjąć papier z biszkoptu.

Biszkopt nasączyć nalewką, posmarować konfiturą, wyłożyć krem straciatella (agar zalać wodą, odstawić na chwilę do napęcznienia, potem postawić na palniku i podgrzać do rozpuszczenia, ale nie można pozwolić, by zawrzał, śmietanę ubić z serkiem mascarpone i cukrem pudrem, wmieszać startą na wiórki czekoladę, następnie, cały czas miksując, wlać wystudzony agar), wyrównać, wstawić do lodówki na około 2 h, a po upływie tego czasu z wierzchu poukładać czereśnie i zalać tężejącą galaretką – wstawić do lodówki do całkowitego stężenia.

 

Ten wpis został opublikowany w kategorii Owocowe, Przepisy, Przepisy, Torty. Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *