Mini serniczki z czereśniami

Niewielki straganik ustawiony w pobliżu piekarni uzmysłowił mi, że zaczął się sezon na czereśnie, bo właśnie one rozwielmożniły się na drewnianej tacy, nieopodal koszyczków po brzegi wypełnionych truskawkami.

Kupiłam.

A będąc dzieckiem nie kupowałam, tylko nocą, nielegalnie, zrywaliśmy ze znajomymi z drzew tych, którzy pośród bloków mieli domy, a obok tych domów drzewa, których gałęzie wprost uginały się od czereśni; zrywaliśmy całymi siatami, wierząc, że robimy to dla dobra sprawy, bowiem uprzedzimy łakome szpaki (nie biorąc pod uwagę łakomstwa własnego) – uprzedzaliśmy.

I z dodatkiem tych ciemnoczerwonych soczystości upiekłam błyskawiczne mini serniczki: ich spód stanowi kruche maślane ciasteczko, masa serowa jest idealnie kremowa, a wierzch pokrywa polewa z mlecznej czekolady.

Idealne na letni podwieczorek w ogrodzie (to tak w rozmarzeniu, bo spokojnie może być też w ciasnej kuchni, ciasnym pokoju, itd. – byle w miłym towarzystwie 😉 ).

Na blogu jest mało przepisów z użyciem czereśni, ale te, które są, naprawdę warto wypróbować:

  1. Kruche ciasto z budyniową pianką i czereśniami
  2. Tarta z czereśniami
  3. Czereśniowa kostka

Przepis na mini serniczki z czereśniami (10-12 sztuk) (Przepis pochodzi z Moich Wypieków od Pani Doroty; truskawki zamieniłam na czereśnie, dodałam polewę)

Składniki:

Spód:

  • 10 kruchych, maślanych, okrągłych ciastek

Masa serowa:

  • 250 g twarogu tłustego lub półtłustego (dwukrotnie zmielonego)
  • 250 g serka ricotta
  • 0,5 szklanki cukru
  • 1 duże jajko
  • 0,5 opakowania budyniu waniliowego bez cukru (w sumie 20 g)

Polewa czekoladowa:

  • 100 g mlecznej czekolady
  • 80 ml śmietany 30%

Dodatkowo:

  • czereśnie (całe do ozdoby i poprzecinane na pół do masy serowej)

Sposób przygotowania:

Na spodzie każdej papilotki ułożyć maślane ciasteczko.

Wszystkie składniki na masę serową dokładnie zmiksować (ale niezbyt długo, by niepotrzebnie jej nie napowietrzyć) i rozdzielić pomiędzy papilotki. Dodatkowo powciskać w masę połówki czereśni (ja do każdej dawałam 6-7 połówek).

Piec około 30 minut, w temperaturze 160°C.

Wyjąć. Wystudzić. Z wierzchu oblać polewą czekoladową (podgrzać śmietanę, wrzucić połamaną na kostki czekoladę, poczekać aż się rozpuści i wymieszać na gładki sos) i ozdobić całymi czereśniami.

Przechowywać w lodówce.

Ten wpis został opublikowany w kategorii Babeczki, muffiny, tartaletki, Owocowe, Przepisy, Przepisy, Serniki i oznaczony tagami , , , , , , , , , , , , , , , , , . Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *