Babka twarogowa z polewą czekoladową i herbatnikami

Wylogowałam się z życia na rzecz książek, bo tam mi lepiej; lepiej mi do tego stopnia, że nawet szkoda mi czasu na recenzowanie, ale postanawiam się zabrać (i jak już postanowię, to się zabiorę).

Jestem więc i mnie nie ma jednocześnie.

Ale przepis na ciasto dodam, bo wyszło bardzo smaczne – takie niezobowiązujące do niczego, takie zawsze pod ręką, do filiżanki ulubionej kawy.

Szybkie. Proste. Nie wymagające wielu składników.

Miękkie i wilgotne od dodatku twarogu, ale przy tym nie ciężkie.

Niezbyt słodkie i aromatyczne.

Z dużą warstwą gęstej polewy z gorzkiej czekolady i z dużą ilością chrupiących herbatników.

Warto się skusić 😉

Przepis na babkę twarogową z polewą i herbatnikami (keksówka o wymiarach 30x11cm) (Przepis na ciasto pochodzi ze stronki: https://www.ciasta.net/ )

Składniki:

Ciasto:

  • 300 g mąki pszennej (tortowej)
  • 200 g cukru
  • 200 g miękkiego masła
  • 300 g twarogu półtłustego
  • 4 jajka (białka i żółtka oddzielnie)
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 1 łyżeczka aromatu waniliowego
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli

Dodatkowo:

  • 100 g gorzkiej czekolady + 80 ml śmietany 30%
  • 1 opakowanie herbatników

Sposób przygotowania:

Żółtka zmiksować z cukrem na gęstą, jasnożółtą masę, cały czas miksując, dodać do niej miękkie masło, potem rozgnieciony widelcem twaróg, aromat waniliowy i cukier waniliowy, dalej mąkę wymieszaną z proszkiem, a na sam koniec sztywną pianę ubitą z białek oraz soli – zmiksować do połączenia.

Ciasto przelać do foremki wysmarowanej masłem i oprószonej bułka tartą.

Piec około 55 minut, w temperaturze 180°C (do suchego patyczka).

Wyjąć. Wystudzić. Z wierzchu oblać polewą (podgrzać śmietanę, zestawić z palnika, wrzucić połamaną na kostki czekoladę, chwilę odczekać i wymieszać na gładki sos) i ozdobić herbatnikami.

Ten wpis został opublikowany w kategorii Babki, Przepisy, Przepisy. Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *