Wylogowałam się z życia na rzecz książek, bo tam mi lepiej; lepiej mi do tego stopnia, że nawet szkoda mi czasu na recenzowanie, ale postanawiam się zabrać (i jak już postanowię, to się zabiorę).
Jestem więc i mnie nie ma jednocześnie.
Ale przepis na ciasto dodam, bo wyszło bardzo smaczne – takie niezobowiązujące do niczego, takie zawsze pod ręką, do filiżanki ulubionej kawy.
Szybkie. Proste. Nie wymagające wielu składników.
Miękkie i wilgotne od dodatku twarogu, ale przy tym nie ciężkie.
Niezbyt słodkie i aromatyczne.
Z dużą warstwą gęstej polewy z gorzkiej czekolady i z dużą ilością chrupiących herbatników.
Warto się skusić 😉
Przepis na babkę twarogową z polewą i herbatnikami (keksówka o wymiarach 30x11cm) (Przepis na ciasto pochodzi ze stronki: https://www.ciasta.net/ )
Składniki:
Ciasto:
- 300 g mąki pszennej (tortowej)
- 200 g cukru
- 200 g miękkiego masła
- 300 g twarogu półtłustego
- 4 jajka (białka i żółtka oddzielnie)
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
- 1 łyżeczka aromatu waniliowego
- 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
Dodatkowo:
- 100 g gorzkiej czekolady + 80 ml śmietany 30%
- 1 opakowanie herbatników
Sposób przygotowania:
Żółtka zmiksować z cukrem na gęstą, jasnożółtą masę, cały czas miksując, dodać do niej miękkie masło, potem rozgnieciony widelcem twaróg, aromat waniliowy i cukier waniliowy, dalej mąkę wymieszaną z proszkiem, a na sam koniec sztywną pianę ubitą z białek oraz soli – zmiksować do połączenia.
Ciasto przelać do foremki wysmarowanej masłem i oprószonej bułka tartą.
Piec około 55 minut, w temperaturze 180°C (do suchego patyczka).
Wyjąć. Wystudzić. Z wierzchu oblać polewą (podgrzać śmietanę, zestawić z palnika, wrzucić połamaną na kostki czekoladę, chwilę odczekać i wymieszać na gładki sos) i ozdobić herbatnikami.