Dzisiaj przepis idealny na upalny dzień, ponieważ nie wymaga pieczenia i najlepiej smakuje mocno schłodzony, czyli jogurtowa terrina z malinami.
Terrina wywodzi się z kuchni francuskiej, a jej nazwa nawiązuje do podłużnego, przypominającego sztabkę złota kształtu. Tradycyjnie serwuje się ją na wytrawnie, ale u mnie będzie w formie letniego deseru, który zaświadczam: wprost rozpływa się w ustach 😉
Ta jest wykonana na bazie gęstego jogurtu greckiego, ubitej z cukrem pudrem i wanilią śmietanki oraz dużej ilości malin, które swoją subtelną cierpkością przełamują słodycz sosu z białej czekolady, choć deser sam w sobie nie należy do szczególnie słodkich. Dodatkowym, chrupiącym akcentem, są tutaj podłużne biszkopty.
Jest delikatnie. Jest lekko. Kremowo. Przepysznie 😉
Przepis na jogurtową terrinę z malinami (keksówka o wymiarach dolnych 28×9 cm) (Przepis pochodzi z Moich Wypieków)
Składniki:
Terrina:
- 18 podłużnych biszkoptów
- 500 ml śmietany 30%
- 500 g jogurtu greckiego (w temperaturze pokojowej)
- 80 g cukru pudru
- 1 łyżeczka pasty z wanilii
- 15 g agaru
- 70 ml zimnej wody
- 400 g malin + do dekoracji
Polewa:
- 100 g białej czekolady
- 50 ml śmietany 30%
Sposób przygotowania:
Formę keksówkę wyłożyć folią spożywczą, a po bokach poukładać podłużne biszkopty.
Połowę jogurtu lekko podgrzać.
Agar zalać wodą i odstawić na 10 minut do napęcznienia, potem postawić go na palniku i podgrzać do momentu rozpuszczenia – zdjąć z palnika, wlać do ciepłego jogurtu, dokładnie wymieszać, lekko przestudzić i połączyć z resztą jogurtu.
Śmietanę ubić z cukrem pudrem oraz wanilią i połączyć z jogurtem z agarem.
Na sam koniec delikatnie wmieszać maliny.
Gotową masę jogurtową wlać pomiędzy biszkopty do keksówki – schłodzić przez kilka godzin.
Gdy deser stężeje, należy przyciąć biszkopty, by były z nim na równi, a następnie przełożyć go na paterę.
Z wierzchu oblać polewą z białej czekolady (podgrzać śmietanę, zestawić z palnika, wrzucić połamaną na kostki czekoladę, chwilę odczekać i wymieszać na gładki sos) i obsypać malinami.
Przechowywać w lodówce.