Jogurtowa terrina z malinami

Dzisiaj przepis idealny na upalny dzień, ponieważ nie wymaga pieczenia i najlepiej smakuje mocno schłodzony, czyli jogurtowa terrina z malinami.

Terrina wywodzi się z kuchni francuskiej, a jej nazwa nawiązuje do podłużnego, przypominającego sztabkę złota kształtu. Tradycyjnie serwuje się ją na wytrawnie, ale u mnie będzie w formie letniego deseru, który zaświadczam: wprost rozpływa się w ustach 😉

Ta jest wykonana na bazie gęstego jogurtu greckiego, ubitej z cukrem pudrem i wanilią śmietanki oraz dużej ilości malin, które swoją subtelną cierpkością przełamują słodycz sosu z białej czekolady, choć deser sam w sobie nie należy do szczególnie słodkich. Dodatkowym, chrupiącym akcentem, są tutaj podłużne biszkopty.

Jest delikatnie. Jest lekko. Kremowo. Przepysznie 😉

Przepis na jogurtową terrinę z malinami (keksówka o wymiarach dolnych 28×9 cm) (Przepis pochodzi z Moich Wypieków)

Składniki:

Terrina:

  • 18 podłużnych biszkoptów
  • 500 ml śmietany 30% 
  • 500 g jogurtu greckiego (w temperaturze pokojowej)
  • 80 g cukru pudru
  • 1 łyżeczka pasty z wanilii
  • 15 g agaru
  • 70 ml zimnej wody
  • 400 g malin + do dekoracji

Polewa:

  • 100 g białej czekolady
  • 50 ml śmietany 30%

Sposób przygotowania:

Formę keksówkę wyłożyć folią spożywczą, a po bokach poukładać podłużne biszkopty.

Połowę jogurtu lekko podgrzać.

Agar zalać wodą i odstawić na 10 minut do napęcznienia, potem postawić go na palniku i podgrzać do momentu rozpuszczenia – zdjąć z palnika, wlać do ciepłego jogurtu, dokładnie wymieszać, lekko przestudzić i połączyć z resztą jogurtu.

Śmietanę ubić z cukrem pudrem oraz wanilią i połączyć z jogurtem z agarem.

Na sam koniec delikatnie wmieszać maliny.

Gotową masę jogurtową wlać pomiędzy biszkopty do keksówki – schłodzić przez kilka godzin.

Gdy deser stężeje, należy przyciąć biszkopty, by były z nim na równi, a następnie przełożyć go na paterę.

Z wierzchu oblać polewą z białej czekolady (podgrzać śmietanę, zestawić z palnika, wrzucić połamaną na kostki czekoladę, chwilę odczekać i wymieszać na gładki sos) i obsypać malinami.

Przechowywać w lodówce.

 

 

 

Ten wpis został opublikowany w kategorii Bez pieczenia, Desery, Owocowe, Przepisy, Przepisy. Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *