Kopiec Kreta, czyli bardzo popularne, bo bardzo efektowne, szybkie i pyszne ciasto, które przeważnie wykonuje się z bananami, ale ja, przez wzgląd na letni czas, postanowiłam użyć truskawek.
To mocno kakaowe, mięsiste, lecz delikatne ciasto, wypełnione soczystą konfiturą, świeżymi truskawkami oraz dużą ilością śmietanowej masy z nutą wanilii, uformowanej na kształt obsypanego okruchami kopca.
Mimo wysokości kroi się pięknie, a mimo ogromu masy wcale nie jest mdlące, tylko przyjemnie słodkie – taka subtelna chmurka na miłe popołudnie w gronie najbliższych 😉
Przepis na Kopiec Kreta z truskawkami (tortownica o średnicy 24 cm) (Przepis na ciasto pochodzi z bloga: https://malacukierenka.pl/)
Składniki:
Ciasto:
- 300 g mąki pszennej (tortowej)
- 5 pełnych łyżek gorzkiego kakao
- 200 g cukru
- 16 g cukru waniliowego
- 4 jajka
- 180 ml oleju
- 200 ml maślanki
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
Masa śmietanowa:
- 750 g serka mascarpone
- 400 g śmietany 36%
- 3 płaskie łyżki cukru pudru
- 16 g cukru waniliowego
- 1 łyżeczka aromatu waniliowego
Dodatkowo:
- kilka łyżek konfitury truskawkowej
- świeże truskawki
- truskawkowa wódka (do nasączenia)
Sposób przygotowania:
Truskawki pozbawić szypułek i przekroić na pół.
Jajka ubić z cukrem oraz z cukrem waniliowym na jasną, puszystą masę, następnie wlać maślankę i olej – połączyć, po czym wsypać mąkę przesianą z sodą, proszkiem do pieczenia i gorzkim kakao – wymieszać aż do uzyskania jednolitej konsystencji.
Ciasto przelać do wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy.
Piec około 60-65 minut, w temperaturze 180°C.
Wyjąć. Wystudzić.
Z przestudzonego ciasta odciąć wierzch i delikatnie wydrążyć środek, resztki ciasta rozkruszyć w palcach – odłożyć. Spód i boki ciasta delikatnie nasączyć wódką, posmarować konfiturą, wyłożyć truskawkami i przykryć masą śmietanową (zmiksować wszystkie składniki na sztywny krem), formując kopiec, a następnie obsypać go obficie pokruszonym ciastem – schłodzić.
Przechowywać w lodówce.