Kopiec Kreta z truskawkami

Kopiec Kreta, czyli bardzo popularne, bo bardzo efektowne, szybkie i pyszne ciasto, które przeważnie wykonuje się z bananami, ale ja, przez wzgląd na letni czas, postanowiłam użyć truskawek.

To mocno kakaowe, mięsiste, lecz delikatne ciasto, wypełnione soczystą konfiturą, świeżymi truskawkami oraz dużą ilością śmietanowej masy z nutą wanilii, uformowanej na kształt obsypanego okruchami kopca.

Mimo wysokości kroi się pięknie, a mimo ogromu masy wcale nie jest mdlące, tylko przyjemnie słodkie – taka subtelna chmurka na miłe popołudnie w gronie najbliższych 😉

Przepis na Kopiec Kreta z truskawkami (tortownica o średnicy 24 cm) (Przepis na ciasto pochodzi z bloga: https://malacukierenka.pl/)

Składniki:

Ciasto:

  • 300 g mąki pszennej (tortowej)
  • 5 pełnych łyżek gorzkiego kakao
  • 200 g cukru
  • 16 g cukru waniliowego
  • 4 jajka
  • 180 ml oleju
  • 200 ml maślanki
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia

Masa śmietanowa:

  • 750 g serka mascarpone
  • 400 g śmietany 36%
  • 3 płaskie łyżki cukru pudru
  • 16 g cukru waniliowego
  • 1 łyżeczka aromatu waniliowego

Dodatkowo:

  • kilka łyżek konfitury truskawkowej
  • świeże truskawki
  • truskawkowa wódka (do nasączenia)

Sposób przygotowania:

Truskawki pozbawić szypułek i przekroić na pół.

Jajka ubić z cukrem oraz z cukrem waniliowym na jasną, puszystą masę, następnie wlać maślankę i olej – połączyć, po czym wsypać mąkę przesianą z sodą, proszkiem do pieczenia i gorzkim kakao – wymieszać aż do uzyskania jednolitej konsystencji.

Ciasto przelać do wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy.

Piec około 60-65 minut, w temperaturze 180°C.

Wyjąć. Wystudzić.

Z przestudzonego ciasta odciąć wierzch i delikatnie wydrążyć środek, resztki ciasta rozkruszyć w palcach – odłożyć. Spód i boki ciasta delikatnie nasączyć wódką, posmarować konfiturą, wyłożyć truskawkami i przykryć masą śmietanową (zmiksować wszystkie składniki na sztywny krem), formując kopiec, a następnie obsypać go obficie pokruszonym ciastem – schłodzić.

Przechowywać w lodówce.

Ten wpis został opublikowany w kategorii Czekoladowe, Owocowe, Przepisy, Przepisy. Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *