Basler Läckerli, czyli szwajcarskie pierniczki

Co prawda jest sezon na lekkie, owocowe i orzeźwiające wypieki, ale to nie oznacza, że trzeba. I związku z tym, że nie trzeba postanowiłam upiec coś cięższego i chrupiącego, co swoim korzenno-miodowym smakiem oraz aromatem przenosi do tych jesienno-zimowych dni, a chodzi o Basler Läckerli, czyli szwajcarskie pierniczki z Bazylei, które posiadają całą masę migdałów i skórki pomarańczowej.

Pierniczki są dość kleiste i niezbyt twarde.

Piecze się je w formie jednego, niskiego ciasta i zaraz po upieczeniu oblewa rzadkim lukrem i kroi na kwadraty.

To bardzo prosty wypiek, który nie wymaga dużego nakładu pracy ani dużej ilości składników (nawet nie ma tu żadnego tłuszczu!), a smakuje naprawdę wybornie i jak to w przypadku pierniczków bywa: długo zachowuje świeżość 😉

Polecam!

Przepis na Basler Läckerli, czyli szwajcarskie pierniczki (mi wyszło 20 sztuk z blaszki o wymiarze 35×35 cm) (Przepis pochodzi z Moich Wypieków)

Składniki:

Ciasto:

  • 550 g mąki pszennej (tortowej)
  • 100 g cukru
  • 500 g płynnego miodu (stały należy najpierw podgrzać)
  • 1 łyżka przyprawy korzennej do pierników
  • 1 łyżka cynamonu
  • 500 g posiekanych migdałów 
  • 100 g posiekanej kandyzowanej skórki pomarańczowej
  • 2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 2 łyżki likieru cytrynowego

Lukier:

  • 1 szklanka cukru pudru
  • 3 łyżki wrzątku

Sposób przygotowania:

W misce wymieszać mąkę z sodą, przyprawą do piernika i cynamonem.

W garnku podgrzać miód oraz cukier do całkowitego rozpuszczenia się cukru, a następnie dodać skórkę pomarańczową i migdały.

Wystudzoną mieszankę przelać do suchych składników i zagnieść lepkie ciasto.

Do wyłożonej papierem do pieczenia blaszki przełożyć ciasto na grubość nie większą niż 1 cm.

Piec około 20 minut, w temperaturze 180°C (wstawić do nagrzanego piekarnika).

Wyjąć. Jeszcze ciepłe oblać z wierzchu rzadkim lukrem i pokroić na kwadraty.

 

Ten wpis został opublikowany w kategorii Pierniki, pierniczki, Przepisy, Przepisy. Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *