Eklerki o smaku słynnego włoskiego deseru, czyli tiramisu: chrupiące ciasto parzone, aksamitny krem z dodatkiem likieru amaretto, dla przełamania kwaskowata konfitura porzeczkowa, nasączone w kawie biszkopty i szczypta słodkiego kakao 😉
Jest naprawdę pysznie…
Przepis na eklerki tiramisu (10 sztuk) (Przepis na ciasto i krem pochodzi z Moich Wypieków od Pani Doroty)
Składniki:
Ciasto:
- 1 szklanka mąki pszennej (tortowej)
- 125 g masła
- 1 szklanka wody
- 4 jajka
Krem tiramisu:
- 2 żółtka
- 85 g cukru pudru
- 500 g serka mascarpone
- 25 ml likieru amaretto
Dodatkowo:
- kawa z likierem amaretto (do nasączenia)
- konfitura z czarnej porzeczki
- 1o okrągłych biszkoptów
- słodkie kakao (do oprószenia)
Sposób przygotowania:
Ciasto:
W rondelku z grubym dnem zagotować wodę z masłem. Na gotującą się wodę wsypać mąkę, energicznie mieszając, by uniknąć przypalenia.
Ciasto jest gotowe, gdy odchodzi od ścianek garnka i uzyska szklisty wygląd.
Wystudzić.
Chłodne ciasto zmiksować z jajkami, do gładkości.
Na blaszkę wyłożoną wcześniej papierem do pieczenia, przy użyciu worka cukierniczego z tylką o szerokości 1 cm, wyciskać 8-10 cm, podłużne eklery (w dość dużych odstępach, bowiem ciasto sporo rośnie).
Piec około 20-30 minut, w temperaturze 200°C (wstawiać do nagrzanego piekarnika).
Wyjąć. Wystudzić.
Krem tiramisu:
Żółtka ubić z cukrem pudrem do otrzymania gęstej, jasnożółtej masy. Następnie wymieszać z serkiem mascarpone. Na sam koniec wlać likier amaretto.
Wykonanie:
Chłodne ciasto przeciąć, na dolnej części rozsmarować łyżeczkę konfitury z czarnej porzeczki, potem wycisnąć z worka cukierniczego z ozdobną tylką krem tiramisu, poukładać nasączone w kawie i likierze przekrojone na pół biszkopty, przykryć górną częścią, z wierzchu oprószyć słodkim kakao.
Przechowywać w lodówce.