Eklerki tiramisu

Eklerki o smaku słynnego włoskiego deseru, czyli tiramisu: chrupiące ciasto parzone, aksamitny krem z dodatkiem likieru amaretto, dla przełamania kwaskowata konfitura porzeczkowa, nasączone w kawie biszkopty i szczypta słodkiego kakao 😉

Jest naprawdę pysznie…

Przepis na eklerki tiramisu (10 sztuk) (Przepis na ciasto i krem pochodzi z Moich Wypieków od Pani Doroty)

Składniki:

Ciasto:

  • 1 szklanka mąki pszennej (tortowej)
  • 125 g masła
  • 1 szklanka wody
  • 4 jajka

Krem tiramisu:

  • 2 żółtka
  • 85 g cukru pudru
  •  500 g serka mascarpone
  • 25 ml likieru amaretto

Dodatkowo:

  • kawa z likierem amaretto (do nasączenia)
  • konfitura z czarnej porzeczki
  • 1o okrągłych biszkoptów
  • słodkie kakao (do oprószenia)

Sposób przygotowania:

Ciasto:

W rondelku z grubym dnem zagotować wodę z masłem. Na gotującą się wodę wsypać mąkę, energicznie mieszając, by uniknąć przypalenia.

Ciasto jest gotowe, gdy odchodzi od ścianek garnka i uzyska szklisty wygląd.

Wystudzić.

Chłodne ciasto zmiksować z jajkami, do gładkości.

Na blaszkę wyłożoną wcześniej papierem do pieczenia, przy użyciu worka cukierniczego z tylką o szerokości 1 cm, wyciskać 8-10 cm, podłużne eklery (w dość dużych odstępach, bowiem ciasto sporo rośnie).

Piec około 20-30 minut, w temperaturze 200°C (wstawiać do nagrzanego piekarnika).

Wyjąć. Wystudzić.

Krem tiramisu:

Żółtka ubić z cukrem pudrem do otrzymania gęstej, jasnożółtej masy. Następnie wymieszać z serkiem mascarpone. Na sam koniec wlać likier amaretto.

Wykonanie:

Chłodne ciasto przeciąć, na dolnej części rozsmarować łyżeczkę konfitury z czarnej porzeczki, potem wycisnąć z worka cukierniczego z ozdobną tylką krem tiramisu, poukładać nasączone w kawie i likierze przekrojone na pół biszkopty, przykryć górną częścią, z wierzchu oprószyć słodkim kakao.

Przechowywać w lodówce.

Ten wpis został opublikowany w kategorii Parzone, Przepisy, Przepisy. Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *