Tartaletki „WW”

Dawno nie upiekłam żadnych babeczek ani tartaletek, dlatego też na ten weekend wyczarowałam tartaletki inspirowane popularnym waflem „WW” (bo jeszcze z nim nie kombinowałam), czyli kruchutkie maślane ciasto z kwaskowatymi powidłami śliwkowymi, ogromną ilością gęstego kremu na bazie śmietany i serka mascarpone z dodatkiem „Nutelli”, posiekanej czekolady oraz podprażonych orzechów i naturalnie z obowiązkowym „WW” z wierzchu 😉

Jest idealnie kremowo, chrrrupiąco, wbrew pozorom nie aż tak słodko – po prostu pysznie 😉

Polecam!

W tartaletkowo-słodyczowym klimacie zachęcam również do tartaletek „Oreo” albo do takich bardziej orzeźwiających, soczystych: z kremem karpatkowym, truskawkami, galaretką i pistacjami.

Przepis na tartaletki „WW” (10 sztuk o średnicy 9cm) (Przepis na kruche ciasto pochodzi z Moich Wypieków)

Składniki:

Kruche ciasto:

  • 250 g mąki pszennej (tortowej)
  • 100 g cukru pudru
  • 100 g zimnego masła
  • 2 jajka
  • szczypta soli

Krem:

  • 200 ml śmietany 30%
  • 500 g serka mascarpone
  • 1 płaska łyżka cukru pudru
  • 3 łyżki kremu „Nutella”
  • 100 g posiekanej mlecznej czekolady z orzechami laskowymi
  • 2 posiekane wafle „WW”
  • 1 garść posiekanych prażonych orzechów laskowych

Dodatkowo:

  • powidła śliwkowe
  • 3 wafle „WW”

Sposób przygotowania:

Składniki na ciasto szybko zagnieść, rozwałkować je na grubość około 4mm, powycinać kółka trochę większe od średnicy foremek i wyłożyć nimi foremki na tartaletki delikatnie wysmarowane masłem oraz oprószone mąką pszenną – schłodzić w lodówce przez 45 minut.

Następnie wierzch ciasta oprószyć mąką pszenną, wyłożyć na nie papier do pieczenia, a na papier wysypać kulki ceramiczne, które obciążą ciasto (może być też fasola, ryż).

Piec przez 15-17 minut, w temperaturze 200°C (wstawić do nagrzanego piekarnika; wyjąć, gdy dobrze zezłocą się z wierzchu).

Wyjąć. Wystudzić.

Każdą tartaletkę wypełnić łyżeczką powideł i czubatą łyżką kremu (śmietanę zmiksować z serkiem mascarpone, cukrem pudrem i „Nutellą”, a potem wmieszać posiekaną czekoladę, wafle i orzechy) i ozdobić waflami „WW”.

Przechowywać w lodówce.

Ten wpis został opublikowany w kategorii Babeczki, muffiny, tartaletki, Batonikowo - pralinowe wypieki, Przepisy, Przepisy. Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *