Dawno nie upiekłam żadnych babeczek ani tartaletek, dlatego też na ten weekend wyczarowałam tartaletki inspirowane popularnym waflem „WW” (bo jeszcze z nim nie kombinowałam), czyli kruchutkie maślane ciasto z kwaskowatymi powidłami śliwkowymi, ogromną ilością gęstego kremu na bazie śmietany i serka mascarpone z dodatkiem „Nutelli”, posiekanej czekolady oraz podprażonych orzechów i naturalnie z obowiązkowym „WW” z wierzchu 😉
Jest idealnie kremowo, chrrrupiąco, wbrew pozorom nie aż tak słodko – po prostu pysznie 😉
Polecam!
W tartaletkowo-słodyczowym klimacie zachęcam również do tartaletek „Oreo” albo do takich bardziej orzeźwiających, soczystych: z kremem karpatkowym, truskawkami, galaretką i pistacjami.
Przepis na tartaletki „WW” (10 sztuk o średnicy 9cm) (Przepis na kruche ciasto pochodzi z Moich Wypieków)
Składniki:
Kruche ciasto:
- 250 g mąki pszennej (tortowej)
- 100 g cukru pudru
- 100 g zimnego masła
- 2 jajka
- szczypta soli
Krem:
- 200 ml śmietany 30%
- 500 g serka mascarpone
- 1 płaska łyżka cukru pudru
- 3 łyżki kremu „Nutella”
- 100 g posiekanej mlecznej czekolady z orzechami laskowymi
- 2 posiekane wafle „WW”
- 1 garść posiekanych prażonych orzechów laskowych
Dodatkowo:
- powidła śliwkowe
- 3 wafle „WW”
Sposób przygotowania:
Składniki na ciasto szybko zagnieść, rozwałkować je na grubość około 4mm, powycinać kółka trochę większe od średnicy foremek i wyłożyć nimi foremki na tartaletki delikatnie wysmarowane masłem oraz oprószone mąką pszenną – schłodzić w lodówce przez 45 minut.
Następnie wierzch ciasta oprószyć mąką pszenną, wyłożyć na nie papier do pieczenia, a na papier wysypać kulki ceramiczne, które obciążą ciasto (może być też fasola, ryż).
Piec przez 15-17 minut, w temperaturze 200°C (wstawić do nagrzanego piekarnika; wyjąć, gdy dobrze zezłocą się z wierzchu).
Wyjąć. Wystudzić.
Każdą tartaletkę wypełnić łyżeczką powideł i czubatą łyżką kremu (śmietanę zmiksować z serkiem mascarpone, cukrem pudrem i „Nutellą”, a potem wmieszać posiekaną czekoladę, wafle i orzechy) i ozdobić waflami „WW”.
Przechowywać w lodówce.