Ciasteczka Heidesand

Dzisiaj taki chłodny, deszczowy dzień, ale ja lubię tę ponurość, która pachnie smutkiem…

Pachnie wilgotną ziemią, kasztanami i jesiennymi liśćmi.

I jeszcze kruchutkimi, maślanymi ciasteczkami z cytrynową nutą, które wypieka się w północnych Niemczech w okresie bożonarodzeniowym.

Są niesamowicie cieniutkie, chrupiące i otoczone w słodkiej cukrowej skorupce.

Idealne do szklanki gorącej herbaty.

Przepis na ciasteczka Heidesand (mi wyszło 90 sztuk) (Przepis pochodzi z bloga: https://www.domowe-wypieki.pl/)

Składniki:

Ciasto:

  • 375 g mąki pszennej (tortowej)
  • 130 g cukru pudru
  • 250 g masła
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • skórka starta z 1 cytryny

Dodatkowo:

  • 1 jajko (do posmarowania wierzchu)
  • cukier (do obtoczenia)

Sposób przygotowania:

Wszystkie składniki wrzucić do miski, zagnieść z nich ciasto, po czym uformować 4 wałeczki o średnicy 3 cm, owinąć je folią spożywczą i schłodzić w lodówce przez kilka godzin.

Schłodzone ciasto wyjąć z foli, z wierzchu posmarować rozkłóconym jajkiem, obtoczyć w cukrze, pokroić w cieniutkie plasterki i ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.

Piec około 10-12 minut, w temperaturze 180°C (do lekkiego zarumienienia).

Wyjąć. Wystudzić.

Ten wpis został opublikowany w kategorii Ciasteczka, Przepisy, Przepisy. Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *