Tartaletki „Milka”

Bardzo smaczne tartaletki inspirowane słodyczami „Milka”: kruche kakaowe ciasto wypełnione konfiturą malinową, dwoma gęstymi, aksamitnymi kremami na bazie śmietanki oraz mascarpone (jeden z dodatkiem gorzkiej czekolady, drugi białej), mięciutkie biszkoptowe ciasteczka z czekoladowym musem oblane grubą warstwą chrupiącej czekolady i oczywiście czekolada w kostkach.

Tak na umilenie deszczowego popołudnia 😉

Przepis na tartaletki „Milka” (8 sztuk o średnicy 9cm) (Przepis na kruche ciasto pochodzi z bloga: https://cukierenkaklementynki.blogspot.com/)

Składniki:

Kruche kakaowe ciasto:

  • 210 g mąki pszennej (tortowej)
  • 1 opakowanie budyniu śmietankowego
  • 1,5 łyżki gorzkiego kakao
  • 75 g cukru pudru
  • 140 g zimnego masła
  • 1 żółtko
  • szczypta soli

Kremy:

  • 100 ml śmietany 30%
  • 400 g serka mascarpone
  • 1 płaska łyżka cukru pudru
  • 100 g gorzkiej czekolady 
  • 100 g białej czekolady

Dodatkowo:

  • konfitura malinowa
  • 8 ciastek „Milka Soft Choc&Choc
  • 8 kostek mlecznej czekolady „Milka”
  • 8 kostek białej czekolady „Milka”

Sposób przygotowania:

Składniki na ciasto szybko zagnieść, rozwałkować je na grubość około 4mm, powycinać kółka trochę większe od średnicy foremek i wyłożyć nimi foremki na tartaletki delikatnie wysmarowane masłem oraz oprószone mąką pszenną – schłodzić w lodówce przez 45 minut.

Następnie wierzch ciasta oprószyć mąką pszenną, wyłożyć na nie papier do pieczenia, a na papier wysypać kulki ceramiczne, które obciążą ciasto (może być też fasola, ryż).

Piec przez 15 minut, w temperaturze 200°C.

Wyjąć. Wystudzić.

W tym czasie wykonać kremy: każdą czekoladę oddzielnie roztopić w mikrofali lub w kąpieli wodnej – wystudzić – śmietanę ubić na sztywno z mascarpone i cukrem pudrem, podzielić na pół, do jednej wlać gorzką czekoladę, a do drugiej białą – połączyć.

Każdą tartaletkę wypełnić łyżeczką konfitury, do jednej połowy wycisnąć z worka cukierniczego krem z gorzkiej czekolady, a do drugiej z białej i ozdobić ciastkami oraz czekoladą.

Przechowywać w lodówce.

Ten wpis został opublikowany w kategorii Babeczki, muffiny, tartaletki, Batonikowo - pralinowe wypieki, Przepisy, Przepisy. Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *